c S
Dnevne novosti

Europsko vijeće odobrilo proširivanje propisa o plinovodima na inozemne projekte

16.04.2019 07:00 BRUXELLES, 15. travnja 2019. (Hina) - Europsko vijeće usvojilo je u ponedjeljak nove propise o plinovodima kojima se europska regulativa za plinsku infrastrukturu proširuje i na plinovode zemalja izvan Unije.
Prema novim će propisima ubuduće i dijelovi plinovoda kojima se uvozi plin a nalaze se na na teritoriju ili u teritorijalnim vodama EU-a podlijegati istoj regulativi kao i europski plinovodi.

Propisi uključuju i obvezu odvajanja opskrbe od transporta te jamčenje pristupa plinovodu drugim opskrbljivačima. Eventualna izuzeća od te regulative odobravat će Europska komisija.

„Jako sam sretan što je usvojen ovaj jako važan dokument. Naporno smo radili kako bismo došli do svima prihvatljivog kompromisa i mislim da sada imamo dobro rješenje koje će jamčiti imamo pošteno i konkurentno europsko tržište plina”, rekao je rumunjski ministar za energetiku Anton Anton.

Rumunjska trenutno predsjeda Europskom unijom.Europska komisija predložila je direktivu u studenom 2017. godine a Europski parlament usvojio ju je početkom ovog mjeseca.

Direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije kada će početi teći devetomjesečni rok za njezino uključenje u zakone država članica.