c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud SAD-a riješio slučaj skidanja učenice kod pretrage

26.06.2009 08:08 WASHINGTON, 25. lipnja 2009.Hina, Bivša učenica osnovne škole u Arizoni koju su školski službenici skinuli pretražujući je zbog sumnje da krije tablete protiv bolova - ibuprofen, u četvrtak je dobila zadovoljštinu na Vrhovnom sudu SAD-a, koji je taj postupak proglasio nerazumnim ali nije dopustio tužbu protiv školskih službenika.
Savana Redding imala je 13 godina kada su školski administratori posumnjali da nosi zabranjeni ibuprofen, koji američki pedijatri inače često prepisuju djeci. Kod pretrage nisu pronađeni nikakvi lijekovi, a njezini roditelji kasnije su podnijeli tužbu.

Devet sudaca Vrhovnog suda SAD je preglasavanjem zaključilo da je takva pretraga bila nerazumna, ali da školski službenici ne mogu zbog toga biti tuženi. "Savana je subjektivno očekivala da ima zaštitu privatnosti od takve pretrage, i prirodno je da je smatra neugodnom, zastrašujućom i ponižavajućom", napisao je sudac David Souter u mišljenju većine.

No, referirajući na podijeljenost oko tog pitanja, Souter je dodao "mislimo da su te naše razlike u mišljenjima dovoljno bitne da traže imunitet za školske službenike u ovome slučaju".

Pitanje da li školski okrug može biti tužen u tom slučaju, Vrhovni sud SAD nije razmatrao. Godine 2003. kada se incident dogodio, Savana Redding pohađala je osmi razred osnovne škole Safford, oko 200 km od Tucsona, u Arizoni, a prethodno nije imala problema s diciplinom.