c S
Dnevne novosti

Svjedok: kaznenih prijava poslije "Oluje" bilo je malo, ali nisu sprečavane

26.06.2009 08:14 ZAGREB, 25. lipnja 2009.(Hina), Svjedok obrane generala Ante Gotovine odgovarao je u četvrtak na pitanje tužiteljstva o tome zašto je malen broj kaznenih prijava podnesenih za teške pljačke, palež i ubojstva u kolovozu i rujnu 1995. i rekao kako njemu nikad nitko nije zapovijedio da istrage ne bude.
Tužiteljica je ustvrdila da je podneseno malo kaznenih prijava - kninska je satnija podnijela 13 prijava, zadarska 4, šibenska dvije. "Znalo se da pripadnici hrvatske vojske čine kaznena djela, ali nije poduzimana nikakva akcija, posebno ne kad se radi o paljevini", rekla je.

Svjedok Boris Milas složio se da "brojka svakako nije impresivna" i to objasnio velikim prostorom za koji je vojna policija bila zadužena i malim brojem ljudi. Također, rekao je, "upitno je i koliko smo dojava imali", a vojna je policija bila "angažirana i oko ratnih zarobljenika i obrada smrtnih slučaja pripadnika hrvatske vojske izvan crte bojišnice, zbog samoubojstava i smrti izazvanih nehatom", rekao je.

Na izričito pitanje zastupnika obrane je li mu ikada itko rekao da ne smije voditi istragu u vezi sa spaljivanjem, dogovorio je: "Apsolutno nitko nije izdao takvu zapovijed niti to tražio od službe za suzbijanje kriminaliteta ni u jednom razdoblju operacije Oluje". Tužiteljica je nabrojala četiri takva prijavljena slučaja i pitala je svjedoka koji je bio na čelu službe za suzbijanje kriminaliteta 72. bojne vojne policije može li "objasniti kako to da vaše podređeno osoblje nije činilo ništa dok su pripadnici vojske palili kuće".

Svjedok je na sva četiri konkretna slučaja rekao da je "patrola upućena na mjesto događaja, nije ondje zatekla počinitelje, a ako već kod dojave nemate identitet, u takvim situacijama izuzetno je teško reći radi li se o pripadniku HV-a i tko je on". Zato, rekao je, "ne isključujem ni mogućnost da kriminalistička policija nije ni obaviještena o tim slučajima jer je operativno dežurstvo držalo da se ne radi o pripadnicima HV-a".

Svjedok je još objasnio da se u operativni dnevnik upisivalo kad je neka dojava došla, tko je dojavio, koji je sadržaj i što je poduzeto, ali ne i podatak o tome da je pokrenuta istraga protiv počinitelja, da je podignuta optužnica protiv počinitelja ili išta što je slijedilo nakon kriminalističke obrade.

Na hipotetsko pitanje bi li odbio naredbu generala Gotovine da mu je on zapovijedio neku aktivnost u vezi sa suzbijanjem kriminaliteta ili provođenjem istrage, Milas je rekao da mu Gotovina "nikad nije izdao takvu zapovijed" te da bi bilo neuobičajeno da zapovjednik zbornog područja izravno izdaje naredbu vojnoj policiji. "To bi bilo neuobičajeno. On je zborno područje, a ovo vojna policija." "Da je htio zapovijediti, to bi učinio (zapovjedniku 72. bojne vojne policije Mihaelu) Budimiru", rekao je i objasnio: "Gotovina je general hrvatske vojske i zapovjednik zbornog područja i izdaje zapovijed zapovjednicima postrojbi".

U vezi sa zapovjednim lancem u vojnoj policiji, Boris Milas rekao je da je bio na večernjem sastanku 3. kolovoza kada je pročitana zapovijed generala Mate Laušića koja izrijekom govori tko su mu nadređeni. Tužiteljstvo drži da su neki od časnika za koje je Milas rekao da su mu nakon toga sastanka bili nadređeni zapravo bili poslani samo radi koordinacije i pomaganja. "Jesu li bojnik Jurić, Ante Glavan i ostali poslani iz uprave vojne policije da bi koordinirali djelatnostima, da bi pomogli u izvršavanju zadaća vojne policije, a ne da bi zapovijedali 72. bojnom?", pitala je tužiteljica.

"Zapovijed generala Laušića jasna je i bilo bi od mene neozbiljno kao vojnika govoriti o koordinaciji kad jasno piše da je nadređen. Da je Laušić htio i procijenio da je potrebno da Jurić bude koordinator, on bi to sigurno u svojoj zapovijedi i napisao. General Laušić bio je jasan u zapovijedi", rekao je svjedok obrane generala Gotovine.

Svjedok Boris Milas završio je svjedočenje u četvrtak i s novim svjedokom obrana optuženog Gotovine nastavit će u utorak. U petak će bez nazočnosti optuženih hrvatskih generala sudsko vijeće raspravljati o zahtjevu obrane generala Gotovine da se obustavi postupak koji protiv jednoga člana tima vodi hrvatsko državno odvjetništvo.

Odvjetnika Marina Ivanovića DORH tereti za otuđivanje i uništavanje arhivske građe, a mediji nagađaju da je riječ o tzv. topničkim dnevnicima koje haško tužiteljstvo traži od Hrvatske. Gotovinina obrana to nije potvrdila, ali kaže da ne može normalno raditi svoj posao ako članu tima prijeti sudski progon.