c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

25.04.2019 07:20 ZAGREB, 24. travnja 2019. (Hina) - Hrvatski sabor danas će nastaviti saborsku sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o provedbi delegirane uredbe Komisije kojom se utvrđuju detaljna pravila za sigurnosne oznake na pakiranjima lijekova i raspravom o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Predloženim izmjenama o sigurnosti prometa na cestama znatno se povećavaju novčane kazne te prvi put propisuje mjera privremenog oduzimanja vozila recidivistima koje se opisuje kao "sredstvo počinjenja prekršaja".

Cilj zakona je povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa te prihvaćanje pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu.

Prijedlogom se povećavaju novčane kazne, propisuje minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u ovisnosti o broju ponavljanja prekršaja te propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za najteže prometne prekršaje.

Osim za ove najteže prometne prekršaje povećavaju se kazne i za nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisan prijevoz djece, korištenje mobitela i nepoštivanje pravila prednosti prolaska, nekorištenje zimske opreme, bijega s mjesta prometne nesreće, nepropisno pretjecanje te nezaustavljanje na pružnom prijelazu.