c S
Dnevne novosti

KUZ protiv pušenja i za zaštitu okoliša

26.06.2009 13:14 ZAGREB, 26. lipnja 2009.(Hina)Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), koja okuplja 60 udruga, danas je u priopćenju podržala Zakon o zabrani pušenja ocjenjujući opravdanim podršku udruga pacijenata tom zakonu nakon što je struka jasno dala do znanja da se pušenje, aktivno ili pasivno, može povezati s pojavom karcinoma i drugim štetnim posljedicama za zdravlje.
"Odluka o prestanku pušenja može biti prepuštena pojedincu ovisno o tome odnosi li se odgovorno ili neodgovorno prema vlastitom zdravlju, ali donošenje Zakona obvezuje sve da svoje ponašanje uskladimo s interesima očuvanja zdravlja većine", ističu iz KUZ-a.

Također podsjećaju na obvezu državnih ustanova da se, osim donošenja tog zakona, dodatnim propisima pojednostavi postupak prilagodbe prostora za odvajanje pušačkih od nepušačkih zona.

Iz Koalicije udruga u zdravstvu preporučuju poduzimanje učinkovitih mjera i donošenje sličnih zakonskih akata za zaštitu građana i od drugih oblika zagađivanja okoliša (tvornice, korištenje azbesta), koji ugrožavaju zdravlje te ističu važnost prosvjećivanja građana, posebice djece i mladih, kako bi naučili izbjegavati poroke kakvo je pušenje i štititi prirodu od onečišćenja.