c S
Dnevne novosti

Hanfa: Novi Kodeks korporativnog upravljanja u javnoj raspravi

30.04.2019 07:30 INDEKSI
ZAGREB, 29. travnja 2019. (Hina) - Novi Kodeks korporativnog upravljanja od ponedjeljka je u javnoj raspravi, a predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman ocjenjuje da će taj kodeks podignuti standard korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, a time i povećati povjerenje i zaštititi interese ulagatelja. 
Kodeks korporativnog upravljanja, koji zajednički izrađuju Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Zagrebačka burza (ZSE), dostavljen je na javnu raspravu sudionicima tržišta kapitala, visokoobrazovnim institucijama i ostaloj zainteresiranoj javnosti kako bi svojim prijedlozima i komentarima doprinijeli njegovoj što kvalitetnijoj izradi, a rasprava će trajati do 29. svibnja ove godine, navodi se u priopćenju Hanfe.

Kako se pojašnjava, projektu izrade novog kodeksa, koji financira Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), pristupilo se s ciljem osuvremenjivanja kodeksa donesenog 2007. te posljednji put ažuriranog 2010. godine."Postojeće smjernice potrebno je osuvremeniti te u kodeks implementirati najbolja iskustva europske i svjetske prakse"; kažu iz Hanfe. 

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman kaže da su uzroci financijskih kriza često povezani s lošim korporativnim upravljanjem. "Izradom novog Kodeksa povećat ćemo standard korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, izbjeći preklapanja s postojećim zakonima, eliminirati suvišne i nepotrebne detalje, ali i skratiti vrijeme koje će društva trošiti na izvještavanje. S druge strane, zadržat ćemo i povisiti standarde korporativnog upravljanja, a time i povećati povjerenje i zaštititi interese ulagatelja“, poručuje Žigman.

Kodeks korporativnog upravljanja je dokument koji definira standarde upravljanja i transparentnosti poslovanja dioničkih društava čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Dokument propisuje procedure upravljanja koje se temelje na međunarodnim iskustvima i standardima, a imaju za cilj povećanje transparentnosti poslovanja društva, uspostavljanje kvalitetnih internih procesa i nadzora nad upravljačkim funkcijama, sprječavanje sukoba interesa, efikasniju unutarnju kontrolu i sustav odgovornosti, a sve to treba doprinijeti većoj transparentnosti, lakšim investicijskim odlukama te, u konačnici, kvalitetnijoj zaštiti ulagatelja, pojašnjavaju iz Hanfe.  

Tako će se sva društva čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi morati uskladiti s novim kodeksom ili, ako to u nekim stavkama ne bude moguće, detaljno argumentirati razloge neusklađivanja. Najveći napredak koji kodeks treba donijeti jest poboljšanje u segmentu izvještavanja, a njegova obavezna primjena stupa na snagu već 2020. godine, napominju iz Hanfe.

Najvažnije predložene novosti

Ističu da se najvažnije predložene novosti odnose na odgovornosti uprava i nadzornih odbora društava, diversifikaciju članova uprave, posebno spolnu, te nezavisnost uprava i nadzornih odbora. Neki od prijedloga su tako usvajanje i objavljivanje tzv. pravilnika ponašanja koji će se odnositi na članove uprava i nadzornih odbora, ali i na ostale zaposlenike, zatim uprave i nadzorni odbori morati će se sastojati od stručnjaka različitih profila, a nadzorni odbor društva će morati odrediti ciljani postotak ženskih članova nadzornog odbora i uprave koji je potrebno dosegnuti u sljedećih pet godina.

Zatim, sva društva će morati odrediti osobu koja će izvršavati funkciju tajnika društva, uprave će morati poštovati minimalan rok držanja vrijednosnih papira koje su dobili kao nagradu/bonus te ih neće moći odmah prodavati, nadalje, dok nagrade članovima nadzornih odbora neće moći uključivati varijabilne elemente ili druge elemente povezane s uspješnošću poslovanja.

Također, predviđa se uspostavljanje mehanizma za komunikaciju s manjinskim dioničarima i ključnim sudionicima, a društva će morati objavljivati i politike na temu društveno odgovornog poslovanja, uključujući ne samo ekološke aspekte, nego i područje ljudskih prava, antikorupcije i dr. 

Predviđeno je i da će oba dosadašnja upitnika predstavnici društava od sada moći ispunjavati i dostavljati elektroničkim putem i to na samo jednu adresu, a ne kao ranije i Hanfi i Zagrebačkoj burzi, što će donijeti olakšanje i pojednostavljenje procedura za sve uključene, zaključuje se u priopćenju.