c S
Dnevne novosti

Vlada: nema dekriminalizacije lakih droga

26.06.2009 14:14 ZAGREB, 26. lipnja 2009.(Hina), Vlada je u Hrvatski sabor uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kojim se, uz ostalo, uvodi mogućnost da se postupak uništenja oduzetih droga provede i prije pravomoćnosti presude, a s današnje je sjednice još jednom ponovljeno da nema govora o dekriminalizaciji tzv. lakih droga.
Izmjenama se predlaže i da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi preuzme kontrolu nad prometom svih tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga (prekursora) , rekao je ministar zdravstva Darko Milinović. Dodao je da se izmjenama izraz 'opojna droga' mijenja u 'droga', jer, pojašnjava, većina droga po svom svojstvu nisu opojne, a takva je praksa, što se tiče naziva, i u većini zemalja Europske unije.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je pak kako je u Hrvatskoj prošle godine 113 mladih umrlo zbog predoziranja, dok je 2007. takvih smrtnih slučajeva bilo 150, odnosno da je došlo do znatnog smanjenja, kao i da je od prošle godine do danas, spaljeno više od 4 tone droga, a da je glavni cilj, preko nacionalnog programa za suzbijanje zloporabe opojnih droga smanjiti ponudu i potražnju.

I ministar Milinović i potpredsjednica Kosor naglasili su kako se protive inicijativama za dekriminalizaciju tzv. lakih droga. Vlada ostaje pri stajalištu da "nema govora o dekriminalizaciji" i "neće promijeniti kazneni zakon u tom smislu", rekla je Kosor.

Ministar zdravstva pritom je istaknuo da brojka od 20 do 24 milijuna registriranih ovisnika u svijetu govori da bi odluka o dekriminalizaciji bila povijesna pogreška.

Vlada je danas izdala i suglasnost Zavodu za telemedicinu za raspolaganje s 2,5 milijuna kuna (bez PDV-a) za nabavu opreme za potrebe implementacije projekta teleradiologije, kojim se otočni bolnički centri i kninska bolnica povezuju s KBC-ovima u zemlji. Ujedno, prihvaćen je i plan aktivnosti suzbijanja HIV infekcije i AIDS-a za ovu godinu.

Prihvaćena su i četiri tzv. "EU dokumenta", odnosno nacionalni provedbeni plan za socijalno uključivanje za 2009. i 2010. godinu, zatim plan raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova i izmjene uredbe za provedbu carinskog zakona, kao i konačni prijedlog Zakona o djelatnostima u zdravstvu.

U saborsku proceduru su upućeni i konačni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a donesena je i odluka vezana uz sufinanciranje od strane Europske komisije projekta "Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskog Broda".