c S
Dnevne novosti

Žbogar: slovenska stajališta u graničnom prijeporu su "meka"

26.06.2009 14:14 LJUBLJANA, 26. lipnja 2009.(Hina)Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ustvrdio je u petak da njegova država u graničnom prijeporu s Hrvatskom zastupa "meka" stajališta, dok Hrvatska granicu "prejudicira", komentirajući poziv talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija Ljubljani da pokaže "fleksibilnost" kako bi se hrvatski pristupni pregovori mogli nastaviti.
"Slovenija od samoga početka ima vrlo meka stajališta. Problem nije izazvala Slovenija nego Hrvatska svojom pristupnom dokumentacijom", rekao je Žbogar u petak novinarima, zamoljen za komentar Frattinijeve izjave da je potrebna fleksibilnost Slovenije kako bi Hrvatska nastavila blokirane pristupne pregovore s EU.

Šef slovenske diplomacije ponovio je stajalište Ljubljane da je blokadom hrvatskih pristupnih pregovora Slovenija "morala zaštititi svoje nacionalne interese" jer su se u hrvatskim dokumentima poslanim u Bruxelles tijekom pristupnih pregovora našli "zemljovidi koji na vrlo jednostran način prikazuju granicu".

Slovenija je, po Žbogarovim riječima, blokirala pregovaračka poglavlja u kojima je pristupnom dokumentacijom prejudicirana granica, a budući da se u međuvremenu "nisu promijenile okolnosti" i dalje ne može dopustiti deblokiranje spomenutih poglavlja. "Žao nam je da polugodišnji proces Europske komisije i povjerenika Ollija Rehna još nije polučio rezultat i da su pregovori prošlog tjedna bili prekinuti. Nadamo se da će se nakon kratke stanke i promišljanja, te nakon što se smiri pregrijana retorika, biti moguće vratiti za (pregovarački) stol kako bi se potražilo rješenje", rekao je Žbogar.

Frattinijev poziv Sloveniji da pokaže fleksibilnost prema hrvatskim pristupnim pregovorima jer je i Italija pomagala Sloveniji na njenom putu u EU komentirala je i Slovenska nacionalna stranka (SNS), nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča, navodeći u priopćenju za javnost da se radi o "grubom napadu" susjedne države i "političkom mešetarenju" na račun Slovenije.

Stranka navodi da bi zbog graničnog pitanja Pahorova vlada morala "razmisliti" o uvođenju "protumjera" protiv Hrvatske, pa i zatvoriti neke granične prijelaze. Jelinčičeva stranka prvi je put ušla u parlament 1992. godine. Do sada nije ulazila ni u jednu vladu, ali su u javni i medijski diskurs u međuvremenu ušli mnogi pojmovi iz njena političkog žargona.

Jelinčič je tako među prvima iznosio ideje o potrebi "podjele jugoslavenskog mora" te tvrdio da je Istra "nikad u povijesti" nije pripadala Hrvatskoj, te da je u nju inkorporirana "za vrijeme NDH".