c S
Dnevne novosti

OVI za travanj: Poslodavci nudili više ugovora na neodređeno vrijeme

06.05.2019 07:05 ZAGREB, 3. svibnja 2019. (Hina) - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), čiji analitičari zamjećuju da poslodavci nude više ugovora na neodređeno vrijeme. 
"Nakon nešto snažnijeg rasta indeksa u veljači i ožujku ove godine, OVI je u travnju zabilježio skromniji rast od svega 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, koji međutim i dalje upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini", navodi se u objavi EIZ-a.

Dodaju da su desezonirane vrijednosti indeksa također pozitivne i pokazuju da je broj oglasa u travnju veći u odnosu na prethodni mjesec za 0,3 posto."S obzirom na to da CEIZ indeks predviđa ubrzavanje godišnje stope rasta realnog BDP-a na 2,8 posto u prvom tromjesečju, možemo potvrditi da stanje na tržištu rada zasad prati stanje ekonomskog ciklusa", ističu iz EIZ-a.

Kako navode, najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima prodavač, skladištar te čistač, dok je najveće smanjenje opaženo kod kuhara, građevinskih radnika i učitelja. "U odnosu na travanj 2018. godine, blago se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, i to nauštrb oglasa u kojima se tražila niža kvalifikacija, dok se istovremeno povećao i udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno, i to nauštrb ugovora na određeno vrijeme", ističu analitičari EIZ-a.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku koja je u travnju, po podacima EIZ-a, imala i najveći pozitivan doprinos ukupnom rastu broja oglasa na godišnjoj razini, čak 3,9 postotnih bodova."Iako broj oglasa za obavljanje poslova u inozemstvu nije velik, iz mjeseca u mjesec bilježi snažne stope rasta, pa je tako godišnja stopa rasta u travnju iznosila čak 23,4 posto.

Za obavljanje poslova u inozemstvu najviše su bili traženi kuhari, radnici u proizvodnji, vozači, elektrotehničari te auto serviseri", navodi se u EIZ-ovoj objavi o kretanju OVI indeksa za travanj.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).