c S
Dnevne novosti

Hrvatska po prvi put na sastanku Vijeća NATO-Rusija

29.06.2009 08:15 ZAGREB, 27. lipnja 2009.(Hina), Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu na Krfu na ministarskom sastanku Vijeća NATO-Rusija, čime je Hrvatska po prvi put od pristupanja NATO-u sudjelovala u radu Vijeća NATO-Rusija, priopćio je MVPEI. 
Jandroković je "izrazio punu potporu načelima, vrijednostima i ciljevima postavljenima u Temeljnom aktu o međusobnim odnosima, suradnji i sigurnosti i Rimskoj deklaraciji kojima je uspostavljeno Vijeće NATO-Rusija" na sastanku koji je održan na rubu neformalnog susreta ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), navodi priopćenje.

Hrvatski ministar je istaknuo "kako je partnerstvo NATO-Rusija od strateške važnosti za jačanje euro-atlantske sigurnosti, te da Hrvatska vidi Vijeće NATO-Rusija kao forum za dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa", navodi Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Sastanak održan u subotu je prvi sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a i Rusije s kojom je NATO zamrznuo veze nakon rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008. i njime je označena obnova odnosa, te je dat poticaj jačanju političkog dijaloga i praktične suradnje, posebice vojne suradnje, u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Suradnja NATO-a i Rusije započela je 1991. u okviru nekadašnjeg Sjevernoatlantskog vijeća za suradnju koje je kasnije preimenovano u Euroatlantsko partnersko vijeće. Potpisivanjem Temeljnog akta o međusobnim odnosima, suradnji i sigurnosti u Parizu, 1997., NATO i Rusija uspostavili su okvir za razvoj međusobne suradnje, a 2002. u Rimu je potpisana deklaracija Odnosi NATO - Rusija: nova kvaliteta, kojom je uspostavljeno Vijeće NATO-Rusija.