c S
Dnevne novosti

Postupak mirenja: Za više od dvije trećine pravosudnih službenika dogovoreno povećanje plaća

09.05.2019 07:32 ZAGREB, 8. svibnja 2019. (Hina) - Vlada i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika uspješno su okončali postupak mirenja, usuglasivši se o prijedlogu povećanja plaća za devet posto najniže rangiranim pravosudnim službenicima te o izjednačavanju plaća za općinske tužitelje i suce sa županijskim kolegama.

Postupak mirenja započet je prije mjesec dana slijedom sindikalnog zahtjeva za povećanjem plaća zaposlenih u pravosudnim tijelima, priopćilo je u srijedu Ministarstvo pravosuđa.Nakon četiri održana sastanka dvije strane usuglasile se se o prijedlogu povećanja plaće za devet posto za najniže rangirane službenike u pravosudnim tijelima, a riječ je o sudskim i državnoodvjetničkim zapisničarima i upisničarima te voditeljima pisarnica.

Dogovoreno je također izjednačavanje plaća sudskih savjetnika u prvostupanjskim sudovima s plaćama savjetnika u županijskim sudovima i državnoodvjetničkih savjetnika u općinskim državnim odvjetništvima s plaćama savjetnika u županijskim državnim odvjetništvima.

Povećanjem će biti obuhvaćeno 5161 službenik u pravosudnim tijelima od 7662 zaposlenih ili 67,4 posto službenika, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Veće plaće službenici će primati od 1. rujna za što je osigurano 8,6 milijuna kuna, dok će u 2020. godini za navedena povećanja biti osigurano 34,4 milijuna kuna, zbog čega će Vlada u narednom razdoblju pristupiti izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

O plaćama zaposlenih u pravosudnim tijelima koje nisu obuhvaćene dogovorenim povećanjem, dvije će strane nastaviti razgovore u narednom razdoblju, kroz kolektivne pregovore i izradu Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.