c S
Dnevne novosti

Sabor danas o privatnoj zaštiti i Hrvatima izvan Republike Hrvatske

10.05.2019 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 9. svibnja 2019. (Hina) -  Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o Prijedlogu Zakona o privatnoj zaštiti te o Izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu, dok uobičajenog glasovanja neće biti jer je ono odrađeno u četvrtak.

Novim Zakonom o privatnoj zaštiti čuvarske poslove ubuduće bi mogle obavljati i osobe koje imaju završenu samo osnovnu školu. Trenutačno je niža stručna sprema, odnosno jednogodišnja ili dvogodišnja srednja škola, minimalan stupanj obrazovanja za obavljanje čuvarskih poslova.

Novina u Zakonu je, među ostalim, i izrada metodologije procjene rizika prije uspostave privatne zaštite, propisivanje uvjeta za obavljanje te djelatnosti , te reguliranje obavljanja povremenih i privremenih poslova privatne zaštite.

U Hrvatskoj postoje 53 trgovačka društva za tjelesnu i tehničku zaštitu, 111 obrta tehničke zaštite i 147 unutarnjih čuvarskih službi s ukupno više od 16.500 aktivnih osoba s dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.

U godišnjem izvješću Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske navodi se da je Hrvatska u 2017. financirala brojne brojne infrastrukturne, znanstvene, zdravstvene, obrazovne, kulturne i druge projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu u iznosu od više od 50 milijuna kuna, što je porast od 33,5 posto u odnosu na 2016.

Iznos sredstava za projekte i programa Hrvata u Bosni i Hercegovini povećana su u 2017. za 17,5 posto u odnosu na 2016., te su iznosila 23,5 milijuna kuna.Manjinskim zajednicama u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji dodijeljena su 4,5 milijuna kuna kojima se financiralo 295 programa i projekta hrvatske nacionalne manjine.

Za programe i projekte te nakladničku djelatnost udruga hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi dodijeljeno je 1,7 milijun kuna, navodi se u izvješću Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Zastupnici će danas raspraviti i zakonski prijedlog Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e kojim žele zakonski dodatno zaštititi dužnike. Prijedlog Zakona o zaštiti dužnika u posebnim slučajevima prijenosa tražbina propisao bi novu praksu pisanog pristanka dužnika za prijenos tražbine sa kreditnih institucija na agencije za otkup dugova, te pravo prvenstva dužnika u otplati duga za iznos jednak iznosu koji nudi novi vjerovnik.

Time će zastupnici zaključiti rad i otići na stanku dok ne prođu izbori za Europski parlament.  Nakon EU izbora, zastupnici će se 29. svibnja vratiti u sabornicu i u njoj ostati do sredine srpnja, odnosno do ustavnog roka za redovito zasjedanje Hrvatskog sabora.