c S
Dnevne novosti

Jandroković u Linzu na konferenciji o održivoj budućnosti Podunavlja

30.06.2009 08:07 ZAGREB, 29. lipnja 2009.(Hina) Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predstavio je u ponedjeljak na konferenciji podunavskih regija u Linzu razvojnu strategiju riječnog prometa u Hrvatskoj za idućih deset godina i srednjoročni plan razvitka vodnih putova i luka unutarnjih voda Hrvatske do 2016., priopćeno je iz MVPEI-ja.
Ministar Jandroković sudjelovao je na 19. konferenciji Radne zajednice podunavskih regija i Dunavskom forumu 2009, na temu "Izgradnja održive budućnosti Podunavlja" koja se održava u organizaciji pokrajinske vlade Gornje Austrije. Gornja Austrija ove godine predsjeda Radnom zajednicom podunavskih regija i njezin glavni grad Linz europski je grad kulture.

Sudionicima skupa Jandroković je predstavio razvojnu strategiju riječnog prometa u Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2018. i srednjoročni plan razvitka vodnih putova i luka unutarnjih voda Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2016.

Jandroković je naglasio važnost suradnje u okviru regionalnih inicijativa i dijaloga među državama zbog njihova visokog stupnja povezanosti i izloženosti globalnim procesima. Kazao je kako je nužno uspostaviti učinkovitu suradnju zemalja podunavske regije i međunarodnih struktura, kako bi se postigao snažniji ekonomski napredak, kaže se u priopćenju.

Također je rekao kako je područje Dunava iznimno dinamično i jedno od najvažnijih prometnih puteva u Europi te da u razvoju harmoniziranih sustava plovidbe u Europi Dunav ima neporecivu ulogu i nudi veliku perspektivu. Uloga Dunava, kao jednog od najdužih europskih plovnih putova, važna je i u povezivanju ljudi, rekao je ministar Jandroković i dodao kako se Hrvatska nalazi na raskrižju mnogih važnih putova.

Riječ je o mediteranskoj, pomorskoj državi koja je ujedno orijentirana na rijeke Dunav i Savu. Hrvatska shvaća prednosti i važnost razvoja potpuno integriranog, multimodalnog sistema transporta, te je svjesna u kojoj je mjeri suradnja u prijevozu usko povezana s gospodarskom suradnjom.

Podunavlje nudi znatan potencijal za gospodarsku suradnju pa je zato bitno na temelju takve suradnje postići održivi razvoj kako bi se osigurao dugoročan napredak zemalja podunavske regije, ali i visoka razina zaštite okoliša. Šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako Dunavska strategija treba odražavati specifične okolnosti i potrebe zemalja u području podunavske regije te da to zahtijeva angažman i trud svih zemalja Podunavlja, ali i institucija EU-a, različitih organizacija i inicijativa.

Naglasio je i kako Hrvatska u potpunosti podupire ideju o poboljšanju plovnosti Dunava, te kako vjeruje da će se time ova regija profilirati kao snažno gospodarsko i trgovačko područje, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.