c S
Dnevne novosti

Otac koji je bacio djecu s prvog kata bio je ubrojiv i podignuta je optužnica

20.05.2019 07:05 ZAGREB, 17. svibnja 2019. (Hina) - Otac koji je 28. veljače bacio četvero svoje djece s prvog kata kuće u Pagu, s visine od šest metara, u tom je trenutku bio ubrojiv, utvrđeno je vještačenjem, objavio je u petak Jutarnji list.

Podsjećaju da je odmah nakon monstruoznog čina otac prošao pokraj djece i otišao se prijaviti u policiju, gdje je samo izjavio: "Bacio sam djecu s balkona". Od tada, tijekom cijelog se postupka branio šutnjom. Istraga je zaključena i za nekoliko dana će uslijediti optužnica koja će biti podnesena Županijskom sudu u Zadru rekao je Duško Berović, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, navodi dnevnik.

Državno je odvjetništvo nakon dva i pol mjeseca okončalo istragu četverostrukog pokušaja teškog ubojstva vlastite djece, a u sklopu istrage ispitana su četiri svjedoka, među kojima i supruga osumnjičenog 54-godišnjaka. Presudnu ulogu je u sklopu izvođenja dokaznih radnji imalo kombinirano psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje. Konzilij liječnika je utvrdio da počinitelj, dakle okrivljenik u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv, izjavio je Berović.

Inače, 54-godišnjaku je određen istražni zatvor koji mu istječe za 12 dana, trenutačno je smješten u zatvorskoj bolnici, a od njegova odvjetnika sazna je se da će uskoro biti podvrgnut operativnom zahvatu, ističe Jutarnji list.

Podignuta je optužnicas za četiri pokušaja ubojstva

"Nakon završene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je podiglo optužnicu i u jutarnjim satima je otpremljena na Županijski sud", izjavio je za N1 glasnogovornik zadarskog tužiteljstva Duško Berović. Dodao je da je tužiteljstvo od suda zatražilo produljenje istražnog zatvora "zbog opasnosti od ponavljanja i posebno teških okolnosti djela koje uznemiruje širu javnost".

Zadarski sud nakon zaprimanja optužnice treba zakazati sjednicu optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili ju vratiti tužiteljstvu na doradu. Berović je potvrdio i da je za okončanje istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

To znači da će mu se suditi u tzv. redovnom postupku, iako će rasprave biti tajne "jer je riječ o zaštiti interesa djece".Četvero djece, koji su nakon tragičnog događaja bili zbrinuti u Općoj bolnici Zadar i KBC-u Zagreb, otpušteni su na kućnu njegu i u pratnji majke i socijalnog radnika smješteni su u SOS selu.