c S
Dnevne novosti

BiH i Srbija dopunjuju sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći

30.06.2009 08:18 SARAJEVO, 29. lipnja 2009.Hina, Bosna i Hercegovina i Srbija izmjenama i dopunama sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim predmetima nastoje osigurati učinkovitije procesuiranje počinitelja ratnih zločina te izbjeći dvostruke istrage, najavili su u ponedjeljak u Sarajevu ministri pravosuđa dviju država Bariša Čolak i Snežana Malović.
Oni su o suradnji pri procesuiranju takvih slučajeva danas razgovarali uz sudjelovanje srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića i glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina.

"Najkasnije za 15 dana stručni timovi dviju država sastat će se i obaviti što je potrebno kako bi se interveniralo u sporazum", kazao je novinarima Čolak. Poboljšanje suradnje u u procesuiranju ratnih zločina, kako je ocijenio, bitno je i za ukupno poboljšanje odnosa dviju država.

Odnose između Srbije i BiH u protekim mjesecima bitno su poremetila nastojanja srbijanskog pravosuđa da procesuira predmete navodnih ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima bivše jugoslavenske vojske u Tuzli i Sarajevu. Zbog tuzlanskog slučaja u Beogradu se već dvije godine sudi državljaninu BiH Iliji Jurišiću, a srbijanska je policija zbog tzv. slučaja Dobrovoljačka ulica u Sarajevu raspisala međunarodne tjeralice za većim brojem bivših političkih i vojnih dužnosnika BiH, poput negdašnjih članova Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića.

Ministar Čolak je kazao kako BiH inzistira da sudi svojim državljanima, da time budu obuhvaćeni i svi slučajevi počinjeni na njezinu teritoriju te kako želi da u takvim situacijama ne bude dvostrukih istraga. Buduća suradnja, kako je objasnio, trebala bi osigurati uspostavu zajedničkih timova koji bi radili na takvim slučajevima te razmjenu informacija i dokaza.

Ministrica pravosuđa Malović ustvrdila je kako je srbijanska vlada spremna razgovarati o svim pitanjima što se odnose na kaznena djela, a tiču se obiju država, kakvih je do sada, kako je istaknula, bilo gotovo 15 tisuća svake godine. Dodala je kako će u Srbiji biti uhićeni svi oni koji su optuženi za ratne zločine.

Novi sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći koji bi uredio to područje, kako je kazala, najprije bi se sklopio na razini ministarstava pravosuđa, a potom i između tužiteljstava koja se bave ratnim zločinima. Najavila je i kako će se u Srbiji u rujnu održati regionalna konferencija, cilj koje je poboljšati suradnju svih zainteresiranih država.

Komentirajući zloporabu dvojnih državljanstava pri izbjegavanju progona počinjenih ratnih zločina, Malović je izjavila kako je Srbija spremna revidirati svako dodijeljeno državljanstvo kad se to ocijeni potrebnim. Tužitelji Vukčević i Barašin također su potvrdili spremnost na punu suradnju, no nisu željeli komentirati nijedan konkretan slučaj.