c S
Dnevne novosti

Bučar: popusti li Hrvatskoj, Slovenija postaje "banana država"

30.06.2009 08:21 LJUBLJANA, 29. lipnja 2009.(Hina), Nekadašnji predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija, popusti li Hrvatskoj u graničnom sporu, "prokockati svoju državnost" i postati "banana država", prenijeli su slovenski mediji.
"Do rješenja se ne može doći dok Hrvatska ne napusti svoj koncept u kojemu se vidi kao nova lokalna velesila", rekao je Bučar na konferenciji za tisak nakon predstavljanja svoje knjige "Slovenci i budućnost".

U nizu predavanja širom Slovenije o svojoj novoj knjizi Bučar po navodima slovenskih medija i recenzenata kroz svojevrstan "euroskepticizam" problematizira poziciju Slovenije u modernoj Europi. Bučar se pita kako kombinirati domoljubnu svijest, ekonomsku i političku moć, te geopolitički položaj, te kako bi Slovenci "i u budućnosti mogli konkurirati zapadnoeuropskim silama" i "zaštititi svoje nacionalne interese kao narod i država".

"Slovenija kasni u rješenju spora jer u 17 godina nismo ništa napravili. Ako sada popustimo Hrvatskoj, u velikoj ćemo mjeri prokockati svoju državnost, postat ćemo banana republika", rekao je Bučar na ljubljanskom predstavljanju svoje knjige, podržavši pristup koji u rješenju spora ima sadašnji predsjednik vlade Borut Pahor.

"Bit će nam potrebni smirenost, strpljenje i odvažnost jer će pritisak na Sloveniju rasti, a nije riječ samo o granici", rekao je Bučar. On zastupa tezu da je najveći politički resurs Slovenije njena pozicija na križištu istoka i zapada, sjevera i juga. "Za nas je Europa od vitalnog značenja, ali moramo sudjelovati u njenom oblikovanju i potrebni su nam euroskeptici", kazao je.

Bučar je svoju knjigu zadnjih tjedana predstavio u više gradova, zastupajući teze kako je Sloveniju uništio liberalni kapitalizam, da su za ekonomsku krizu u državi odgovorni političari i gospodarstvenici koji su po njegovim riječima "toliko povezani da se ne zna tko pije, a tko plaća". On također tvrdi da slovenski narod mora razvijati domoljubnu svijest i zdravi euroskepticizam, kako ne bi izgubio svoje "nacionalne interese" podilazeći duhu vremena.

86-godišnjeg Bučara, koji je bio predsjednik parlamenta u vrijeme osamostaljivanja i pregovora Ljubljane i Beograda, mediji često citiraju zbog njegova živopisnog načina izražavanja. Budući da više nije u aktivnoj politici, iako je osnivao nekoliko stranaka, on se u raspravama često ističe kao svojevrsni politički arbitar "bez dlake na jeziku" i "moralna vertikala" zbog svoje aure "osamosvojitelja" (jednog od nacionalnih junaka iz vremena raspada Jugoslavije).