c S
Dnevne novosti

Sabor: Odbor uputio kandidature za članove DSV-a u saborsku proceduru

30.06.2009 08:27 ZAGREB, 29. lipanj 2009.Hina, Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora uputio je danas u saborsku proceduru sve (31) pristigle prijave za izbor deset članova Državnog sudbenog vijeća (DSV), a u poroceduru je uputio i prijedlog Zakona o upravnim sporovima, te prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sudovima i Zakona o DSV-u.
Sabor mora izabrati deset od 11 članova DSV-a, a kojima mandat istječe 15. srpnja. Saborski Odbor zaključio je da svi predloženi kandidati zadovoljavaju uvjete za imenovanje. Odbor je na temelju zakonskih ovlasti u veljači pokrenuo postupak kandidiranja, zatraživši od predsjednika Vrhovnog suda, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), dekana Pravnih fakulteta, te ministra pravosuđa, kao ovlaštenih predlagatelja, da predlože kandidate.

Od deset kandidata šest ih se bira iz redova sudaca, dva člana iz reda odvjetnika i dva iz reda sveučilišnih profesora.

Prijedlogom Zakona o upravnim sporovima uređuje se nadležnost i pravila postupka na temelju kojih upravni sudovi postaju sudovi "pune jurisdikcije" i odlučuju o zakonitosti postupanja javnopravnih tijela te o pravima i dužnostima fizičkih i pravnih osoba i drugih stranaka u upravnom sporu.

Član odbora Josip Leko (SDP) ustvrdio je u raspravi kako se uvođenjem "pune jurisdikcije popunjava crna rupa u hrvatskom pravosudnom sustavu", ali upitnim drži činjenicu da se s primjenom toga zakona počinje 2012. Prema prijedlogu, naime, ustanovljuju se upravni sudovi i Visoki upravni sud RH, a upravni sudovi s radom počinju 1. siječnja 2012.

Upravni sudovi bili bi ustanovljeni u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, dok će Visoki upravni sud biti ustanovljen za područje države sa sjedištem u Zagrebu.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ) naglasila je kako je bilo nužno posegnuti za "sudom pune jurisdikcije" jer su se do sada predmeti predugo zadržavali na raznim sudskim instancama.

Izmjenama i dopunama Zakona o sudovima predviđeno je osnivanje Državne škole za pravosudne službenike, koju će morati završiti svi novoimenovani suci.

Leko upitnim drži to što netko, nakon što je položio pravosudni ispit, mora još dvije godine ići u školu i polagati dva dodatna ispita, kako za upis, tako i na kraju školovanja. "To mi se čini kao filter po volji države", rekao je Leko i upitao "je li cilj edukacija ili eliminacija".

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Marina Dujmović-Vuković naglasila je kako se "ne radi o eliminaciji već o objektivizaciji" znanja.

Izmjenama zakona o DSV-u propisuje se obveza Ministarstva pravosuđa da početkom svake kalendarske godine izradi plan slobodnih sudačkih mjesta na svim sudovima u Hrvatskoj, da raspiše interni natječaj za popunu slobodnih sudačkih mjesta, kao i postupanje Ministarstva pravosuđa i Državnog sudbenog vijeća s podnesenim prijavama.

Na taj bi se način, rekla je Dujmović-Vuković, postigla objektivnost i transparentnost u vrednovanju dosadašnjeg rada sudaca i omogućio objektivan pristup napredovanju u karijeri.

Prilikom glasovanja SDP-ovci Boris Šprem i Josip Leko bili su suzdržani, a Leko se u raspravi poslužio latinskom sentencom "Summum ius, summa iniuria - Najveće pravo, najveća nepravda".