c S
Dnevne novosti

Merkel ustraje na "spitzenkandidatu", a Macron želi o tome razgovarati

28.05.2019 07:00 BERLIN, 27. svibnja 2019. (Hina/Reuters) - Kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da Njemačka i dalje želi da "spitzenkandidat" iz pobjedničke stranke postane predsjednik Europske komisije, dok je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavio kako on ne želi da taj proces bude automatski.
Merkel je pozvala europske čelnike da se brzo dogovore oko kandidata. "Želimo naći rješenje što je prije moguće, uzimajući u obzir da će se Europski parlament sastati početkom lipnja i naravno da je poželjno da dotad imamo prijedlog Europskog vijeća", rekla je na konferenciji za novinare.

Dodala je da njezini konzervativci i koalicijski partneri socijaldemokrati podupiru mehanizam "spotzenkandidata", imenovanje predsjednikom Europske komisije kandidata kojega je uoči europskih izbora nominirala pobjednička stranka.

I Macron želi brzi dogovor, "idealno" u lipnju, no smatra da sustav "spitzenkandidata" ne bi trebao biti automatski, rekao je dužnosnik iz Macronova ureda. Njegova stranka Republika u pokretu već je nekoliko puta objavila da se protivi takvom načinu imenovanja prvog čovjeka izvršne vlasti EU-a. Macron je uvjeren da se većina država članica EU-a slaže oko toga da je potrebno otvoriti raspravu o kandidatu za predsjednika nove Komisije, dodao je dužnosnik.

Treća najveća skupina u Europskom parlamentu, liberalni demokrati kojima pripada Macronova stranka, mora sudjelovati u postupku kandidature, rekao je Macron kancelarki Merkel. Borba za glavne dužnosti u Europskoj uniji počela je u ponedjeljak nakon što su glavne stranke centra na izborima za Europski parlament izgubile većinu.

Vodeći kandidat konzervativaca (EPP) Manfred Weber zatražio je potporu od liberala, Zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Europske komisije. Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u sadašnjem sazivu EP-a, jedan je od nekoliko "spitzenkandidata" koji se natječu za novog predsjednika Komisije.

Među njima su potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans ispred socijalista (S&D) i povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, jedna od sedmero vodećih kandidata europskih liberala (ALDE), koji su na europskim izborima ostvarili jako dobar rezultat.