c S
Dnevne novosti

Sastanak hrvatskog i srbijanskog povjerenstva za zatočene i nestale

30.06.2009 11:54 ZAGREB, 30. lipnja 2009.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Vladi sastanak o zatočenim i nestalim osobama između Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe.
Na sastanku sudjeluju i predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe. Potpredsjednica Vlade naglasila je da je pitanje nestalih osoba najbolnije humanitarno pitanje i ponovila stajalište hrvatske vlade da je temeljno ljudsko pravo da svaka obitelj sazna istinu o svojim najmilijima.

Od današnjeg sastanka očekuju se pomaci u rješavanju sudbina svih osoba koje se nalaze na popisu zatočenih i nestalih, nova saznanja o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica, saznanja o grobnicama koje su premještane, nastavak ekshumacije neidentificiranih posmrtnih ostataka na području Srbije i povratak medicinske dokumentacije iz Vukovarske bolnice, istaknula je Kosor.

U Hrvatskoj je još neriješena sudbina 1042 osobe koje se nalaze na popisu s početka agresije na Hrvatsku, dakle 1991. i 1992. godine te 823 osobe koje su na popisu iz vremena akcija "Bljesak" i "Oluja", izvijestila je.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je da je uputila poziv za zajednički sastanak potpredsjednicima Vlada i ministrima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zaduženi za pitanja nestalih osoba.

Današnji sastanak komisija za zatočene i nestale Republike Hrvatske i Srbije prvi je nakon 2007. godine, a nakon sastanka očekuje se zajednička izjava.