c S
Dnevne novosti

Radna skupina UN-a traži od Španjolske puštanje na slobodu trojice katalonskih lidera

30.05.2019 07:00 MADRID, 29. svibnja 2019. (Hina) - Španjolska treba odmah pustiti na slobodu trojicu pritvorenih katalonskih lidera, kojima je odbijeno plaćanje jamčevine dok im se u Madridu sudi za pobunu protiv Španjolske, istaknula je u srijedu Radna grupa za arbitrarna uhićenja pri Ujedinjenim narodima.
Skupina UN-ovih stručnjaka je u izvješću napisanom na 19 stranica pozvala španjolsku vladu da istraži „arbitrarnu“ odluku o oduzimanju slobode bez prava jamčevine bivšem potpredsjedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu te bivšim aktivistima Jordiju Sánchezu i Jordiju Cruixartu.  Njih bi trojica trebala dobiti pravo na traženje odštete a španjolska vlada započeti neovisnu istragu i postupak protiv onih koji su im oduzeli slobodu, stoji u izvješću.

Junqueras, Sánchez i Cruixart nalaze se u pritvoru pored Madrida. Optuženi su za pobunu protiv Španjolske nakon što su u listopadu 2017. godine sudjelovali u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, te posljedičnom proglašenju republike Katalonije. Ukupno je optuženo dvanaest bivših katalonskih dužnosnika kojima se na teret stavljaju i neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje zabranjenog i nezakonitog referenduma.

Njima trojici je sudac španjolskog vrhovnog suda u prosincu 2017. odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja jamčevine u zamjenu za uvjetnu slobodu. Sudac je u svojoj odluci naveo da bi njihovim puštanjem na uvjetnu slobodu „moglo doći do ponavljanja delinkventnih djela i nasilja“.

Pritvor bez plaćanja jamčevine bio je određen i Joaquimu Fornu, bivšem katalonskom 'ministru' za unutarnje poslove. Forn, kojem se također sudi u Madridu, odbio se priključiti inicijativi pred Radnom skupinom UN-a kojoj se u ime troje pritvorenika u veljači 2018. obratio britanski odvjetnik Ben Emmerson, specijaliziran za međunarodno pravo i ljudska prava.

„Radna skupina traži od španjolske vlade da bez odgode usvoji potrebne mjere za ispravljanje situacije gospode Cuixarta, Sancheza i Junquerasa te ih uskladi s važećim međunarodnim normama, uključenima u Univerzalnu deklaraciju od ljudskim pravima“, piše u izvješću. Odluke Radne skupine UN-a nisu obvezujuće, odnosno ona ne može narediti puštanje na slobodu pritvorenika, nego njena izvješća služe kao preporuke.

U prošlosti su, međutim, znale biti ignorirane. Španjolska vlada se zasad nije očitovala o njenom izvješću. Katalonska republikanska ljevica (ERC), čiji je član Junqueras, zatražila je od španjolskog vrhovnog suda „trenutačno puštanje na slobodu“ pritvorenika. To izvješće je stiglo dan nakon što je Europski sud za ljudska prava (TEDH) odbio žalbu koju je uložilo 76 katalonskih bivših i sadašnjih zastupnika tvrdeći kako im je španjolski ustavni sud prekršio prava kada je blokirao jednu parlamentarnu sjednicu 9. listopada 2017. uslijed krize oko odcjepljenja.

U Kataloniji sa 7,5 milijuna stanovnika održan je 1. listopada referendum o nezavisnosti tijekom kojeg je intervenirala španjolska policija a državno odvjetništvo podiglo optužnice protiv čelnika katalonske vlade. U srijedu se nastavilo suđenje prikazivanjem materijala obrane u kojima se vidi brutalnost policije prema biračima koji su nepomično tijelima blokirali ulaz policije na biralištima. Španjolsko državno odvjetništvo je u srijedu ostalo pri svom ranijem zahtjevu da se Junquerasa osudi na 25 godina zatvora. Za ostale optužene zatražilo je zatvor od 17 i 16 godina, a za neke kaznu od 7 godina.

Junqueras je na španjolskim parlamentarnim izborima održanima 28. travnja osvojio mjesto u parlamentu no predsjedništvo parlamenta je prošli tjedan, pozivajući se na pravilnik parlamenta i zakon, suspendiralo njega i još četvero pritvorenih katalonskih zastupnika dok se nalaze u pritvoru i dok traje postupak protiv njih. Nakon konstituirajuće sjednice na koju im je bio dopušten dolazak vraćeni su u pritvor.