c S
Dnevne novosti

EU: Švedska protiv rješavanja bilateralnih pitanja kroz pristupne pregovore

30.06.2009 12:34 STOCKHOLM, 30. lipnja 2009.(Hina), Švedska se protivi tendenciji zemalja članica da pristupne pregovore koriste za rješavanje bilateralnih sporova koje imaju s kandidatskim zemljama, izjavio je u utorak u Stockholmu švedski premijer Fredrik Reinfeldt.
"Da bi politika proširenja bila uspješna, vrlo je važno da se temelji na uvjetovanosti. Želim reći da nije bilo zamišljeno da bilateralna pitanja budu dio tih uvjeta ili pristupnih pregovora, a vidimo tendencije da zemlje članice koriste bilateralne sporove za zaustavljanje dijela pregovaračkog procesa i mislim da to nije pravi način kako treba postupati", rekao je Reinfeldt skupini bruxelleskih dopisnika koji su pozvani u Stockholm u povodu švedskog preuzimanja predsjedništva EU-a.

"To sam rekao i slovenskom premijeru Borutu Pahoru", rekao je Reinfeldt, dodajući da razumije da se vodi velika rasprava o tome kako razriješiti hrvatsko-slovenski granični spor. Reinfeldt je rekao da je o tome razgovarao i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Švedski premijer je upozorio na to kako postoje određena očekivanja da će netko izvana doći i reći kako riješiti taj bilateralni spor. "Važno je reći da nitko izvana ne može doći i riješiti bilo što ako dvije strane nisu spremne da se pokrenu. To se neće dogoditi, a postoji tendencija da se to očekuje", rekao je Reinfeldt.

Reinfeldt je rekao kako se nadao da će uspjeti inicijativa povjerenika za proširenje Ollija Rehna te da sada očekuje "više reakcija i sugestija od Hrvatske i Slovenije", ako se želi pomak u tom sporu.

Švedski premijer je izrazio želju da dođe do pomaka u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i Turskom, ali je naglasio da to neće biti moguće bez reformi u kandidatskim zemljama.

Reinfeldt je također priznao da je Europska unija podijeljena u pitanjima proširenja. "Znate da je Europska unija vrlo podijeljena u vezi s proširenjem", rekao je, dodajući da gotovo oko svih pitanja povezanih s proširenjem postoje bilateralni sporovi.