c S
Dnevne novosti

Mađarska suspendirala reformu sudova kojoj se protivi EU

30.05.2019 07:00 BUDIMPEŠTA, 30. svibnja 2019. (Hina/Reuters) - Mađarska je u četvrtak neočekivano objavila da na neodređeni rok suspendira novi sustav upravnih sudova, reformu koja je izazvala velike zabrinutosti EU-a u pogledu neovisnosti pravosuđa.
Reforma koju je predložila vladajuća nacionalistička stranka Fidesz našla se u središtu sukoba s Europskom unijom, koja smatra da neke od reformi premijera Viktora Orbana potkopavaju demokraciju i vladavinu prava.Mađarska je potkraj prošle godine donijela zakon o uspostavi sudova koje će izravno nadzirati ministar pravosuđa, što bi po mišljenju kritičara moglo omogućiti miješanje politike u pravosudna pitanja.

Početkom ove godine promijenila je, međutim, neke aspekte te reforme koja je izazvala kritike Venecijanske komisije."Vlada će proglasiti suspenziju na neodređeni rok pokretanja sustava upravnih sustava", rekao je Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Orbana.

"Vjerujemo da zakon zadovoljava europske standarde i vladavinu prava", rekao je. "Međutim, sustav upravnih sudova postao je predmetom rasprava u Europi, koja neopravdano postavlja pitanja o neovisnosti pravosuđa."Upravni sudovi trebali su preuzeti slučajeve koji se odnose na poreze i izbore, koje trenutačno obrađuje glavni pravosudni sustav.

Vlada je tvrdila da će sudovima predsjedati neovisni suci koji će bolje rješavati slučajeve.Gulyas je kazao da ne postoji veza između Fideszova članstva u Europskoj pučkoj stranci (EPP) i suspenzije reforme, koja je uvedena pred samo imenovanje sudaca novih sudova.EPP je u ožujku suspendirao Fidesz zbog nepoštivanja vladavine prava, medijskih sloboda i prava manjina. "Ovo bi trebalo poboljšati položaj Mađarske u EU-u", rekao je.

Gulyas je istaknuo da Mađarska smatra da su kritike reforme neutemeljene, ali i da ih mora uzeti u obzir i spriječiti moguće mjere Europske komisije protiv novog sustava.Kazao je da bi Mađarska mogla posve odustati od novih sudova ako ne uspije otkloniti zabrinutosti s tim u vezi.