c S
Dnevne novosti

Ministar Primorac na radnom sastanku s predstavnicima IRB-a

01.07.2009 08:10 ZAGREB, 30. lipnja 2009.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na poziv ravnateljice Danice Ramljak i Znanstvenoga vijeća Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) danas je posjetio Institut i održao radni sastanak s predstavnicima vodećih tijela Instituta, priopćeno je iz Instituta.
Ravnateljica Ramljak izvijestila je ministra o strategiji razvoja IRB-a, poticanju izvrsnosti u istraživanjima, uključivanju IRB-a u Europski sustav središta znanstvene izvrsnosti, povezivanju hrvatskih znanstvenika u dijaspori s Institutom kroz suradnju na zajedničkim projektima, te razvoju novog modela transfera tehnologije.

Uz ravnateljicu Ramljak, sastanku su bili nazočni i Slavko Krajcar, predsjednik Upravnog vijeća, Neven Bilić, predsjednik Znanstvenog vijeća, te predstojnici zavoda i predstavnici znanstvenih novaka Instituta.

Upozoreno je na neka tekuća pitanja vezana uz novi zakon o znanosti, primjerice na pitanje dvojnosti zvanja i radnih mjesta te uvjeta za izbore u viša zvanja. Istaknuto je kako je za proces restrukturiranja IRB-a u moderan sustav fleksibilnih (pod)instituta za fundamentalna istraživanja nužno prilagoditi određena zakonska rješenja.

Posebno je istaknuta inicijativa IRB-a da kao istraživačka ustanova zakonski dobije mogućnost osnivanja i izvođenja Advanced PhD Studiesa, slično izraelskom Weizmann Institutu, odnosno status sveučilišta u području posljediplomskih studija. Ministar Primorac iskazao je punu potporu nastojanjima ravnateljice IRB-a te vodećih tijela Instituta za osuvremenjivanje ustroja i rada Instituta "Ruđer Bošković", koji će omogućiti da se Institut kroz sljedećih nekoliko godina promakne u međunarodni centar znanstveno-istraživačke i visokoobrazovne izvrsnosti.

Nakon radnog sastanka, ministar je obišao novouređenu ciklotronsku dvoranu i ciklotron te Laboratorij za interakcije ionskih snopova gdje su smješteni vrijedni eksperimentalni uređaji, Tandem Van de Graaff i Tandetron akceleratori.