c S
Dnevne novosti

Izaslanstvo Hrvatske vojske u Crnoj Gori

01.07.2009 08:17 PODGORICA, 30. lipnja 2009.(Hina), Izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske, koju predvodi načelnik glavnog stožera general zbora Josip Lucić boravila je u utorak u službenom posjetu Crnoj Gori, a tijekom brojnih susreta s crnogorskim dužnosnicima istaknuta je dobra suradnja dviju vojski i razmijenjena iskustva u uključivanju u euroatlantske integracije.
U razgovoru s crnogorskim ministrom obrane Borom Vučinićem, podsjećajući da Hrvatska ima desetogodišnje iskustvo upućivanja vojnika u mirovne misije diljem svijeta, Lucić je ocijenio da to predstavlja veoma snažan mehanizam za promidžbu nacionalnih interesa i izgradnju državnosti.

Ocijenio je da je članstvo Hrvatske u NATO veoma dobro i za susjedne zemlje i da omogućava izgradnju manje vojske, uz veliku sigurnost koju pruža taj savez. Čestitajući Hrvatskoj članstvo u NATO-u, ministar Vučinić kazao je da će proširenje saveza na zemlje zapadnog Balkana pridonijeti stabilnosti toga područja. "Veoma je važno što skorije uključivanje cijelog područja u tu političko-sigurnosnu organizaciju radi očuvanja mira i ukupnog progresa na ovom prostoru", ocijenio je crnogorski ministar obrane.

Vučinić je zahvalio na značajnoj podršci koju hrvatska vojska pruža crnogorskim kolegama, osobito u obuci, školovanju, ustupanju prevedenih NATO dokumenata, kao i razmjeni iskustava na euroatlantskom putu. On je izrazio zahvalnost i na hrvatskoj podršci za punopravno članstvo Crne Gore u Jadranskoj povelji. "Za nas su izuzetno važna i vaša iskustva u organizaciji i djelovanju obalne straže", kazao je crnogorski ministar, dodajući da je suradnja između Crne Gore i Hrvatske u području obrane veoma dobra i da postoji obostrana volja za njezinim daljnjim jačanjem.

Lucića je primio i načelnik glavnog stožera crnogorske vojske, viceadmiral Dragan Samardžić. U razgovoru je bilo riječi o daljnjoj suradnji, osobito u školovanju časnika, pripremi vojnika za mirovne misije kao i suradnji u okviru ADRION inicijative. Izaslanstvo oružanih snaga RH primio je i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Tom prilikom Vuajnović je rekao je da je zadovoljan sadržajnom i intezivnom suradnjom vojske Crne Gore i Hrvatske i da je uvjeren da će se nastaviti razmjenom iskustava u funkciji afirmiranja njihove bliskosti. "Vujanović je ocijenio da je ova suradnja od posebnog značaja noročito nakon ulaska Hrvatske u NATO", navedeno je u priopćenju iz njegova ureda.