c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor u četvrtak o slatkovodnom ribarstvu

06.06.2019 07:40 SABOR

ZAGREB, 5. lipnja 2019. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Konačnom prijedlogu Zakona o slatkovodnom ribarstvu prema kojem prema kojemu bi nadležnost upravljanja poslovima gospodarskog ribolova preuzele županije.
Novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu trebao bi stvoriti kvalitetnije i učinkovitije pretpostavke za reguliranje obavljanja sportskog i gospodarskog ribolova na kopnenim ribolovnim vodama te provođenje inspekcijskog nadzora nad sudionicima, navodi se u obrazloženju zakona.

Dio poslova i naknada vezan uz gospodarski ribolov preuzet će županije. Uvodi se i elektronička baza podataka u slatkovodnom ribarstvu, aplikacija za elektroničku kupnju dozvola za ribolov, bezgotovinska naplata i raspodjela sredstava čime se olakšava posao korisnicima.Ribičke dozvole ubuduće će se moći koristiti u više ribolovnih zona ili ribolovnih područja kako ribiči ako žele loviti na cijelom području županije.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako će novim zakona doći do administrativnog rasterećenja gospodarstva ukidanjem administrativnih obveza i troškova u iznosu od oko 650 tisuća kuna godišnje.

Na dnevnom redu u četvrtak je i prijedlog zakona o popisu poljoprivrede 2020. kojem je cilj dobivanje što preciznijih podataka o poljoprivredi i utvrđivanje njene važnosti za gospodarstvo. Predlaže se da se popis poljoprivrede provede od 1. do 30. lipnja 2020. Zastupnici će raspraviti i izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacija za 2018. godinu, te prijedlog odluke o imenovanju članice Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).