c S
Dnevne novosti

Centar za ljudska prava: manji napredak u 2008.

01.07.2009 08:23 ZAGREB, 30. lipnja 2009.(Hina), Na temelju pregleda stanja ljudskih prava u Hrvatskoj za 2008., Centar za ljudska prava ocijenio je danas da je došlo do manjeg napretka, osobito na području suzbijanja diskriminacije.
Bude li Zakon o suzbijanju diskriminacije ozbiljno shvaćen i u praksi, bit će to važan pomak, no problem je što se i dalje donose zakoni koji sami po sebi krše ljudska prava, poput Zakona o kaznenom postupku, rekao je Žarko Puhovski, član Upravnog vijeća Centra, na današnjoj konferenciji za novinare.

Upozorio je na loše stanje u medijima zbog zamjene političkih pritisaka pritiscima vlasnika medija i oglašivača. Više ne postoje Vladine i nevladine novine, a zemljom upravlja nekoliko medijskih tajkuna, istaknuo je Puhovski. Govoreći o eskalaciji nasilja u hrvatskom društvu, Puhovski je ustvrdio da se na nasilje reagira u "jetseterskoj maniri", odnosno onda kada se događa u središtu grada i ako se radi o poznatim osobama.

Ocijenio je da se i u ovoj godini nastavlja smanjenje zdravstvenih prava, dok su sindikati zakazali u zaštiti radnika ponašajući se kod ukidanja Zakona o radu nedjeljom "kao Kaptol". Zabrinjavajućim smatra i prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji.

Ksenija Turković, predsjednica Upravnog vijeća Centra, od negativnih tendencija izdvojila je nedovoljan napredak u procesima suočavanja s prošlošću, ratnim zločinima iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata te ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Procese u reformi pravosuđa i uprave još ne možemo ocijeniti uspješnima jer se građani i dalje suočavaju s problemom "neažurnosti i šutnje administracije", dugotrajnim postupcima na sudu i nedostatkom transparentnosti procedura u tim sustavima, rekla je.

Pohvalila je nastavak procesa u izgradnji politike azila, napomenuvši kako na tom području ipak još nedostaje provedba integracijskih mjera za azilante.