c S
Dnevne novosti

Slovenija: Finska privremeno blokirala ulazak Slovenije u OECD

01.07.2009 08:32 LJUBLJANA, 30. lipnja 2009.(Hina), Sloveniju, koja završava pregovore o učlanjenju u Organizaciju za ekonomski razvoj i suradnju (OECD), neugodno je iznenadio potez Finske koji se može tumačiti privremenim blokiranjem njezina članstva u toj organizaciji, objavili su u utorak slovenski mediji.
Finska je sredinom lipnja na pariškom sastanku radne skupine koja prati provedbu konvencije o borbi protiv korupcije svim članicama te organizacije dostavila notu u kojoj je izražena suzdržanost glede Slovenije zbog njezinih pravosudnih postupaka u istrazi "afere Patria". To bi moglo usporiti postupak njezina prijama, objavio je u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Slovenija je članstvo u OECD-u zatražila još 1996., a potkraj 2007. počela i službene pregovore, zajedno s Rusijom, Izraelom, Čileom i Estonijom, o članstvu u toj organizaciji koja okuplja 30 članica i koja se nije širila od 2000., kad je primila Slovačku.

Notu s prigovorima Finska je podnijela jer navodno ne zadovoljava suradnja slovenskih pravosudnih vlasti s finskim istražiteljima koji se bave aferom "Patria". Riječ je o aferi nastaloj pošto je uoči lanjskih parlamentarnih izbora u Sloveniji finska televizija YLE objavila prilog u kojemu se tvrdilo da su u poslu nabave oklopnih transportera, sklopljenu dvije godine prije između slovenske vojske i finske tvrtke "Patrije", dogovarane ili isplaćivane nezakonite provizije.

U Finskoj se u postupku istrage sumnje za isplatu nezakonitih provizija našlo više službenika "Patrije", a u Austriji i Sloveniji i navodni "posrednici" koji su usmjeravali novac. S finskim prigovorima da su slovenski postupci u borbi protiv korupcije neprimjereni i da s finskim istražnim tijelima njihovi slovenski kolege nisu dostatno surađivali u istrazi spomenute afere u Parizu su se navodno složili i američki izaslanici OECD-a, navodi "Dnevnik".

Kako jer u utorak objavila Slovenska tiskovna agencija STA, izgred s finskom notom potvrdili su i slovenski izvori, dodavši da su slovenski pregovarači protiv finskih prigovora prosvjedovali već u Parizu na zasjedanju odbora, zatraživši objašnjenja. Tvrdnje o nesuradnji s finskim državnim odvjetništvom oštro je odbacila i slovenska državna odvjetnica Barbara Brezigar, nazvavši ih neopravdanim potvorama.

Slovenski ministar za europske poslove Mitja Gaspari, koji vodi završne pregovore s OECD-om, izjavio je za "Dnevnik" kako očekuje da će se stvari raščistiti na najvišoj političkoj razini.

"Dnevnik" je svoju vijest o Finskoj objavio upravo na dan kad je u Sloveniju u dvodnevan posjet doputovalo visoko izaslanstvo OECD-a koje vodi glavni tajnik te organizacije Angelo Gurria. Njega će, među inima, primiti i predsjednik države Danilo Tuerk i predsjednik vlade Borut Pahor.