c S
Dnevne novosti

Cilj ECN+ direktive je osnaživanje nacionalnih agencija za tržišno natjecanje

12.06.2019 07:35 ZAGREB, 11. lipnja 2019. (Hina), Cilj ECN+ direktive je osnaživanje nacionalnih agencija za tržišno natjecanje, u smislu dovoljno ovlasti i alata za učinkovitu provedbu postupaka, kao i povećanja financijskih i ljudskih kapaciteta, istaknuto je u utorak na 22. danu tržišnog natjecanja.
Skup su organizirali Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, a raspravljalo se o aktualnim pitanjima politike tržišnog natjecanja i ocjena koncentracija poduzetnika u kontekstu javnog interesa, kao i nedavno donesenoj ECN+ direktivi o jačanju neovisnosti i ovlasti nacionalnih tijela za tržišno natjecanje.

Kako pojašnjava predsjednik Vijeća AZTN-a Mladen Cerovac, ECN+ direktivu je donijela Europska komisija jer su nakon više godina shvatili da 85 posto slučajeva u EU rješavaju nacionalne agencije, dok na Komisiju otpada samo 15 posto.

Uočilo se da agencije, iako se trude, nemaju sve iste alate, primjerice poput ovlasti pregledavanja mobitela, laptopa i drugih elektroničkih uređaja, što mi primjerice imamo, napominje. "Komisija želi prisiliti vlade država članica da shvate značaj agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i da im daju ovlasti, kao i dovoljno financijskih i ljudskih resursa da mogu raditi svoj posao na optimalan način", pojašnjava Cerovac za Hinu.

Direktiva je stupila na snagu u veljači ove godine, a u nacionalna zakonodavstva, pa tako i hrvatsko, mora biti implementirana kroz dvije godine. Cerovac smatra da u hrvatskom slučaju nećemo biti puno promjena u zakonodavstvu, s obzirom da Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja obuhvaća sve ono što se direktivom nalaže. 

No, Cerovac ipak apostrofira problem zapošljavanja, s obzirom da se na AZTN primjenjuje pravilo "dva za jedan", odnosno uredba Vlade po kojoj da biste zaposlili jednu osobu, dvoje mora otići iz institucije. Osim dopuštanja zapošljavanja, Cerovac smatra i da bi proračun Agencije mogao biti izdašniji.

"Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zamišljene su kao visokostručne, malobrojne i dobro plaćene", kaže Cerovac te dodaje da bi direktiva trebala podići svijest kod izvršne vlasti da je Agencija potrebna. Kada je riječ o direktivi ECN+, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman također ističe kako je važno da nacionalna tijela imaju dovoljno resursa i kapaciteta za neovisno provođenje EU pravila o tržišnom natjecanju.

Za prenošenje direktive Hrvatska ima dvije godine, a što će se, napominje, kao što je bio slučaj i do sada, odviti u suradnji ministarstva i agencije. "S aspekta ministarstva koje je nadležno za ovaj segment, izražavam potporu i spremni smo pružiti svu podršku agenciji u institucijskom dijelu i na obavljanju njenih poslova", poručila je Mikuš Žigman.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuo je da Komisija želi pomoći gospodarstvenicima da imaju izjednačeni pristup velikom tržištu od gotovo pola milijarde potrošača. Pritom, dodaje, politika EU u području tržišnog natjecanja povećava gospodarski rast i pridonosi današnjim rezultatima.

Poručuje da je pitanje jače suradnje nacionalnih tijela i davanje većih ovlasti nacionalnim agencijama, i kroz direktivu ECN+, svakako pitanje koje će u budućnosti usmjeravati rad svih nacionalnih agencija pa tako i hrvatskih.

Direktor Glavne uprave za tržišno natjecanje Europske komisije Kris Dekeyser poručio je ECN+ direktiva ključan alat Komisije za primjenjivanje pravila za tržišno natjecanje. Danas još postoje razlike u pogledu dostupnosti alata i ovlasti, što predstavlja problem, kako za primjenu u pojedinim zemljama članicama, tako i za EU sustav tržišnog natjecanja u cjelini, rekao je. 

Cerovac: Izravno izricanje novčanih sankcija veoma značajan alat

Cerovac je u pozdravnom govoru na otvaranju konferencije istaknuo da je veoma značajan alat u implementaciji propisa o zaštiti tržišnog natjecanja ovlast izravnog izricanja upravno-kaznenih mjera, odnosno novčanih sankcija.No napominje da su taj alat dobili s 15-ak godina zakašnjenja.

Naime, ranije su novčane sankcije po prijavi agencije izricali prekršajni sudovi, a od ukupno 180 prekršajnih naloga sankcije su izrečene tek u dva ili tri slučaja, a Cerovac kaže da su bile toliko niske da su, potpuno očekivano, kod poduzetnika stvorile uvjerenje da mogu nekažnjeno kršiti propise.

"Dobivanjem ovlasti za izricanje novčanih sankcija AZTN nastoji poslati poruku da se poduzetnici moraju pridržavati strogih pravila tržišnog natjecanja, jer se kršenje propisa financijski ne isplati", rekao je Cerovac. Kao značajan alat u rukama AZTN-a Cerovac je naveo i zakonsku obvezu ministarstava i jedinica lokalne i regionalne samouprave da Agenciji dostavljaju na mišljenje sve nacrte zakona i drugih propisa koji bi mogli imati utjecaj na tržišno natjecanje.