c S
Dnevne novosti

Šuker: nema raspada javnih financija

01.07.2009 08:39 ZAGREB, 30. lipnja 2009.(Hina), Ministar financija Ivan Šuker ocijenio je danas kako je situacija ozbiljna i nitko to ne zanemaruje, ali i odbacio neke interpretacije o raspadu javnih financija.
Nema raspada javnih financija. Osigurali smo da u ovih šest mjeseci ni plaće, ni mirovine ni drugi izdaci iz državnog proračuna nisu kasnili, kazao je Šuker i poručio da javne financije Hrvatske u ovom trenutku mogu financirati sve svoje obveze.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća, ministar financija je kazao kako kod podatka o padu BDP-a za 6,7 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju treba imati na umu da je prvo tromjesečje prošle godine bilo izuzetno uspješno, te da je i na temelju podataka u prva tri mjeseca o industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu, trgovini bilo jasno kako će se kretati BDP.

Situacija je vrlo ozbiljna, nitko to ne zanemaruje, rekao je Šuker odbijajući interpretacije o drami i raspadu javnih financija. Na pitanja o mogućnosti da se s prijedlogom rebalansa proračuna iziđe za dva tjedna, ministar financija je rekao da će se, ako se ne stigne tehnički napraviti rebalans, određeni rashodi kontrolirati do jeseni kao da je rebalans napravljen.

Osvrćući se u izjavi nakon sjednice GSV-a na najavu rebalansa proračuna, Ivica Mudrinić je istaknuo potrebu kontrole javne potrošnje. Po njemu, ključno i kritično pitanje je što raditi u narednih pola godine da prevladamo krizu i spriječimo 'klizanje' naše ekonomije. Podatak o padu BDP-a u prvom tromjesečju od 6,7 posto je zabrinjavajući i pitanje je kako ćemo zadržati radna mjesta, kazao je Mudrinić ponavljajući kako su pitanje što napraviti da se spremimo za jesen i očuvamo gospodarsku aktivnost i ekonomski integritet.