c S
Dnevne novosti

GSV podržao oporezivanje dobitaka od igara na sreću

01.07.2009 08:47 ZAGREB, 30. lipnja 2009.(Hina), Novim zakonom o igrama na sreću uvele bi se neke nove naknade i porezi, uz ostalo i oporezivanje dobitaka od igara na sreću većih od 40.000 kuna, najavljeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća koje je podržalo prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost kao i prijedloge zakona o igrama na sreću i o poštanskim uslugama.
Članovi GSV-a jednoglasno su poduprli da sva tri prijedloga zakona idu u dalju proceduru, istaknuo je predsjednik GSV-a Damir Jakuš. Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako su izmjene i dopune Zakona o PDV-u vezane isključivo uz usklađivanje sa smjernicama EU.

Nema izmjena što se tiče stopa. To je druga faza izmjena, jer ćemo se u pregovorima s EU boriti za određena prijelazna razdoblja, što se ponajviše odnosi na nultu stopu PDV-a, rekao je.

Predloženim bi se izmjenama ukinuo i PDV na lutrijske igre, a novim bi se zakonom o igrama na sreću umjesto toga uvele naknade od priređivanja lutrijskih igara i ta bi naknada iznosila 10 posto na ukupnu vrijednost prodanih srećki, odnosno ukupnu vrijednost primljenih uplata za pojedinu igru.

Novina je uvođenje poreza na dobitak od igara na sreću. Dobici od lutrijskih igara i klađenja od 40.000 kuna do milijun kuna oporezivali bi se po stopi od 15 posto, a dobici iznad milijun kuna sa 20 posto, istaknuo je Šuker. Taj bi porez, objašnjava, kod isplata dobitaka većih od 40.000 kuna bili dužni obračunati i uplatiti priređivači igara.

Novim bi se zakonom uvela i godišnja naknada od milijun kuna po priređivaču, a za priređivače koji će imati internet klađenje naknada bi iznosila tri milijuna kuna. Predviđeno je i povećanje temeljnog kapitala društava priređivača igara na sreću sa tri na četiri milijuna kuna, dok bi se garancija banke vezivala uz ostvareni promet.

Šuker je iznio i procjenu da bi se predloženim promjenama iznos koji se od prihoda od igara na sreću usmjerava prema Hrvatskom olimpijskom odboru, programe borbi protiv ovisnosti, humanitarne i kulturne programe povećao za oko 50 milijuna, sa 319 milijuna kuna godišnje na 370 milijuna kuna.

Koliko bi pak nove naknade i porezi mogle donijeti državnom proračunu, kaže, teško je procijeniti. Ovisi da li će klađenje ostati na istoj razini ili ne, da li će biti nekog velikog jack pota ili ne, rekao je Šuker. Početak primjene novog zakona ovisit će o raspravi o tom zakonu. Da li će to biti od 1. listopada ove ili 1. siječnja 2010. godine ovisi i o tome koliko će trebati priređivačima igara na sreću da se pripreme.

Zakonski tekst regulira i pitanja vezano za maloljetnike i predviđa mogućnost da priređivači, posumnjaju li u klađenje maloljetnika od njega na uvid zatraže dokumente.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor pozdravila je nove odredbe kojima bi se zabranila ili ograničila mogućnost igara na sreću pojedincima ako postoji pretpostavka da učestalost njihova igranja dovodi u pitanje njihov egzistencijalni minimum ili to zatraže određene institucije.

Vezano za predložene izmjene Zakona o PDV-u ministar financija objasnio je da je riječ o tehničkim pitanjima i usklađenju tog zakona s europskim zakonodavstvom. Izmjene su primjerice vezane uz definiranje porezne osnovice kod uvoza (u nju bi bili uključeni i svi troškovi do prvog skladišta u Hrvatskoj), oporezivanje isporuka inozemnih poduzetnika koji će, ako nemaju sjedište, poslovnu jedinicu, morati imenovati poreznog zastupnika u Hrvatskoj, usklađivanje s pravnom stečevinom EU u vezi povrata PDV-a inozemnim poduzetnicima i dr.