c S
Dnevne novosti

Sabor: Podrška jačanju kibernetičke sigurnosti

14.06.2019 07:40 ŠTIT

ZAGREB, 13. lipnja 2019. (Hina), Saborski zastupnici u četvrtak su bez većih zamjerki podržali mahom tehničke izmjene Zakona o obrani, kojima se jačaju kibernetička sigurnost i obrana, iako je zastupnik Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio na sve veću militarizaciju Hrvatske i stalno povećanje izdvajanja za obranu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako se predloženim zakonskim izmjenama omogućuje daljnje unaprjeđenje obrambenog sustava i sposobnosti Hrvatske vojske. Zakonskim izmjenama u novom ustroju Hrvatske vojske bit će Zapovjedništvo za kibernetički prostor kao odgovor na sve učestalije kibernetiče napade, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Predlaže se i osnivanje međunarodnih vojnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela u Hrvatskoj, koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Tako će u vojarni u Zemuniku biti centar za obuku helikopterskih posada. Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata) iskoristio je raspravu o zakonu kako bi upozorio na sve veću militarizaciju Hrvatske i rast proračuna za obranu iz godine u godinu.

"Zašto se iz godine u godinu povećava proračun za obranu? Kakav nam treba proračun za obranu, treba li nam militarizacija Hrvatske", upitao je Mrsić ustvrdivši da se Krstičević ponaša više kao vojnik i general nego kao civilni ministar.

"Povećava se proračun za obranu u trenutku kada ne postoje nikakve direktne ugroze suvereniteta države, a u isto vrijeme 87 posto umirovljenika živi u riziku od siromaštva", ustvrdio je Mrsić dodavši kako najmanje za vojsku izdvaja upravo ona država u koju se mladi iz Hrvatske iseljavaju - Irska.

Hrvatska izdvaja 1,7 posto BDP-a za obranu i na desetom je mjestu po izdvajanjima u odnosu na susjedne zemlje, dok za obrazovanje izdvaja najmanje među članicama NATO-a, rekao je Mrsić.

Zastupnici su bez zamjerki podržali izmjene Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja kojima se utvrđuju mjere za borbu protiv međunarodnog terorizma i organiziranog kriminala, te očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.