c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama zakona o DSV-u i o sudovima

01.07.2009 10:14 ZAGREB, 1. srpnja 2009.Hina, Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o predloženim izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću i Zakona o sudovima, koje predviđaju osnivanje državne škole za pravosudne dužnosnike koju će morati završiti svi kandidati za suce i državne odvjetnike.
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović uvodno je kazao da će kandidati u državnoj školi stjecati dodatna znanja i vještine potrebne za sudački i državnoodvjetnički poziv, a, istaknuo je, jamči veću profesionalizaciju i neovisnost u radu pravosudnih dužnosnika.

Kandidati bi se nakon položenog pravosudnog ispita javljali na oglas za školu gdje polažu prijemni ispit. Tijekom pohađanja škole stekli bi status višeg sudačkog savjetnika, a nakon što završe školu imenovali bi se na položaj.

Državna škola s radom bi počela početkom 2014., a do tada bi se, rekao je ministar, obavile potrebne organizacijske pripreme. Prema zakonskim izmjenama, DSV bi suce imenovao na temelju rang liste prema ostvarenim bodovima, a Šimonović potrebnom smatra promjenu Ustava na način da članove DSV-a više ne bira Sabor već suci i profesori pravnih fakulteta.

Izmjene Zakona o DSV-u predviđaju i da kandidati za predsjednike sudova uz prijavu kandidature trebaju dostaviti i program rada sudova u narednom razdoblju. Po tom prijedlogu, Ministarstvo pravosuđa imalo bi zakonsku obvezu početkom svake kalendarske godine izraditi plan slobodnih sudačkih mjesta na svim sudovima u državi i raspisati interni natječaj za popunu slobodnih sudačkih mjesta.

Izmjenama Zakona o sudovima se kao sudska tijela koja nadziru rad sudskih upravnih vijeća navode upravni sudovi (u prvom stupnju) te Visoki upravni sud (u drugom stupnju). O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.