c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora prijedlogu zakona o upravnim sporovima

01.07.2009 12:34 ZAGREB, 1. srpanj 2009. Hina, Potporu saborskih klubova danas je u raspravi dobio i prijedlog novoga zakona o upravnim sporovima, kojim se, pohvalio se ministar pravosuđa Ivan Šimonović, završava reforma cjelokupnog hrvatskog postupovnog zakonodavstva.
Šimonović je naglasio da se predloženim zakonom, raspravljenim u prvom čitanju, propisuje bolja zaštita prava građana, ubrzavaju upravni postupci te se usklađuje sa standardima EU. Napomenuo je da postupci pred upravnim sudom često traju godinama, da je na upravnom sudu trenutno više od 37 tisuća neriješenih predmeta.

Predloženim zakonom uređuje se nadležnost i pravila postupka na temelju kojih upravni sudovi postaju sudovi "pune jurisdikcije" i odlučuju o zakonitosti postupanja javnopravnih tijela te o pravima i dužnostima fizičkih i pravnih osoba i drugih stranaka u upravnom sporu.

Sudovi bi tako ubuduće (zakon bi na snagu stupio 2012.) odlučivali o meritumu stvari, u dva stupnja, te bi provodili usmenu raspravu. Predviđa se osnivanje regionalnih upravnih sudova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku koji bi odlučivali u prvom stupnju, dok bi bi Visoki upravni sud u Zagrebu bio drugostupanjski, rješavao bi i najsloženije predmete u prvom stupnju te analizirao praksu regionalnih sudova.

Uveo bi se institut upravnog ugovora, te depolitiziralo odlučivanje u upravnim stvarima, na način da bi odluke donosile službene osobe, a ne više lokalni čelnici. Predloženi zakon u raspravi su podržali klubovi HDZ-a i SDP-a, također ocjenjujući da je sadašnje stanje u kojemu upravni postupci traju godinama, a često se građanima u konačnici ne zaštiti pravo, neodrživo.

Ana Lovrin (HDZ) zadovoljna je što bi upravni sudovi ubuduće bili sudovi pune jurisdikcije i odlučivali o meritumu stvari, ali i nezadovoljna time što se stupanje zakona na snagu, a time i početak rada regionalnih sudova, predviđa tek 2012. "Pitanje je mogu li građani toliko čekati i može li se taj rok skratiti", kazala je. Dvojbenim smatra i rješenje po kojemu bi Visoki upravni sud rješavao i predmete u prvom stupnju, ocijenivši da bi to moglo dodatno preopteretiti taj sud.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upozorila je da formiranje regionalnih sudova iziskuje velike novce, naglasivši potrebu da se u zakonu jasno propišu rokovi i sankcije za javnu upravu i druga tijela koja ne postupe prema presudi upravnog suda i ne preinače odluku koja je proglašena nezakonitom i štetnom po građane. "Kako uprava radi to je ogledalo države", poručila je.