c S
Dnevne novosti

Sanader odlazi iz aktivne politike

01.07.2009 15:54 ZAGREB, 1. srpanj 2009.Hina, Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader povukao se danas s dužnosti u Vladi i stranci te iz aktivne politike uopće, no na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je objavio povlačenje, nije jasno obrazložio zašto je donio takvu odluku.
"Donio sam odluku da se neću kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske i da se povučem iz aktivne politike", poručio je Sanader u Banskim dvorima. Naglasio je da odluku o povlačenju nije donio olako, nego nakon dubokog promišljanja, a to je ponovio i na opetovane molbe novinara da jasnije obrazloži razloge ostavke.

O svojoj je odluci telefonom izvijestio i predsjednika Stjepana Mesića, s kojim će se večeras naći na Pantovčaku. Konzultirao se, kaže i s HDZ-ovim tijelima i koalicijskim partnerima, koji su, tvrdi, prihvatili njegov prijedlog o nastavku suradnje. "Ova koalicija, koja je dobila povjerenje građana, ide dalje. Očekujemo relativno brzu proceduru, glavno je da je većina osigurana i da je stabilna", kazao je Sanader, istaknuvši da je "iznimno je zadovoljan reakcijom koalicijskih partnera".

Objavio je da će HDZ i koalicijski partneri predsjedniku Mesiću predložiti da novi mandatar za sastav vlade i nova premijerka bude dosadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. "Za to imamo preko 80, odnosno 83 potpisa naših koalicijskih partnera, saborskih zastupnika koji i sada čine većinu", rekao je Sanader.

Najavio je i izmjene HDZ-ova Statuta, izvijestio je da je prihvatio dužnost počasnog predsjednika stranke s pravom glasa na svim stranačkim tijelima, te da će zamjenik predsjednika HDZ-a ubuduće biti Darko Milinović.

U HDZ-u se neslužbeno doznaje da će Sanadera i na čelu stranke zamijeniti Jadranka Kosor, a sam Sanader najavio je ponovno uvođenje dužnosti stranačkih potpredsjednika, koju će obnašati Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta. Izvijestio je i da će Jarnjaka na funkciji glavnog tajnika HDZ-a zamijeniti Branko Bačić.

Na brojne zamolbe novinara da potanko obrazloži zašto se povlači, Sanader je odgovarao samo da je odradio svoj dio posla. "U životu postoje trenuci za nove početke, osobno sam za sebe zaključio da je ovo jedan takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio, sada je vrijeme za druge", poručio je Sanader.

Odbacio je nagađanja da se povlači zbog bolesti, kao i ona da odlazi u neku od institucija EU. "Bogu hvala, nisam bolestan", kazao je Sanader, otkrivši i da je bilo nekih ponuda iz EU, ali da ih je odbio. Podsjetio je da je u politiku ušao prije 20 godina, da je prije gotovo 10 godina na čelu HDZ-a naslijedio Franju Tuđmana, a da Vladu vodi već šest godina, pri čemu je, kaže, politiku uvijek shvaćao kao isključivo kao služenje hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u ispunjavanju strateških ciljeva hrvatske države.

"Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, NATO-a, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo s pregovorima za tri mjeseca gotovi", rekao je Sanader, ocijenivši da je Hrvatska pokrenuta i na unutarnjem planu, što, kaže, potvrđuju i izborni rezultati HDZ-a.

"Sada, na odlasku iz Banskih dvora, znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Europe i siguran sam da ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi, miru i blagostanju", dodao je Sanader, pozivajući sve da zajedno i dalje rade na ispunjenju strateških ciljeva.

Na novinarski upit ima li njegova odluka o povlačenju veze s neučinkovitošću u hrvatskim pregovorima o članstvu u EU, Sanader je odgovorio kako ne može reći da nema (veze). "Ne mogu reći da nema, dakle sigurno da sam u svojim promišljanjima i to imao na umu. I sigurno da EU, a to sam intenzivno ponavljao u zadnjih nekoliko mjeseci, i projekt europskih integracija nema šanse ako bi se prihvatilo načelo ucjene kao načelo djelovanja unutaru EU", rekao je.

"Sigurno da u mojim promišljanjima ima i dio koji se odnosi na toleriranje takvog ponašanja i očekujem da se to završi", dodao je Sanader. Upitan isključuje li svaku mogućnost ponovnog političkog angažmana, odgovorio je kako takvu mogućnost ne može isključiti. Odbacio je, međutim, nagađanja da se iz aktivne politike povlači u trenutku kada se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji. "To definitivno nije razlog, siguran sam da Hrvatska u trenucima svjetske i globalne krize, koji nisu samo naši, ima izlaza i kao što smo napravili jedan rebalans proračuna, tako će se napraviti i drugi", poručio je.

"Nikada nisam bježao pred izazovima jer da sam takav nikada se ne bih prihvatio vođenja HDZ-a u trenutku kada je Tuđman umro, kada smo izgubili izbore 3. siječnja, kada smo izgubili izbore za predsjednika države i nikada ne bih prihvatio takav HDZ niti bi dobio izbore 2003. ni 2007., ni lokalne izbore 2005. i 2009.", naglasio je Sanader. "Moja dionica je gotova, u prvoj dekadi HDZ je vodio Franjo Tuđman, u drugoj dekadi ja, a sada je vrijeme za druge", zaključio je.