c S
Dnevne novosti

Reakcije na ostavku premijera Ive Sanadera

02.07.2009 08:08 ZAGREB, 1. srpnja 2009.(Hina), Savez samostalnih sindikata (SSSH) smatra da ostavka premijera Ive Sanadera nije moralni čin, dok Nezavisni dragovoljci hrvatski pozivaju premijera da ne napušta političko kormilo države u vrlo teškoj situaciji.
U priopćenju SSSH ističe da bi bilo "pošteno prema građankama i građanima Hrvatske i biračkome tijelu priznati da se Vlada Republike Hrvatske u ovome trenutku ne može nositi i kvalitetno rješavati nagomilane političke i ekonomske pobleme zemlje - gospodarski pad, politički odnosi sa susjedima i s EU".

Dodaje se da je Sanader, umjesto konferencije za novinare na kojoj je izvijestio o podnošenju ostavke, trebao preuzeti odgovornost i sve građane, radnike i socijalne partnere pozvati na nacionalno suglasje i reći istinu o stanju u kojemu se nalazi Hrvatska te pozvati na nacionalni dogovor kako bi se lakše izašlo iz krize.

SSSH smatra da su ostavke zajedno s premijerom trebali podnijeti i članovi vlade. Navodi se da je "premijer u ostavci do jučer uvjeravao socijalne partnere da bi ponovno pobijedio da su izbori te da se mnogi sada osjećaju prevareni njegovim činom ili je, 'vozio u petoj brzini bez vozačke dozvole'".

Nezavisni dragovoljci hrvatski uputili su javni poziv premijeru Ivi Sanaderu da ne napušta političko kormilo države sada kada je Hrvatska u najtežoj situaciji i izrazili nadu da će premijer Sanader čuti njihov glas i povući ponuđene ostavke. U priopćenju ističu da su svjesni da je situacija u državi vrlo teška te iznose i stajalište da "nije vrijeme da premijer Sanader napusti premijersko mjesto, ne sumnjajući pritom u čvrstoću i kvalitete potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader povukao se danas s dužnosti u Vladi i stranci te iz aktivne politike uopće.