c S
Dnevne novosti

Sabor: Sanaderova ostavka za oporbu bijeg; koalicijski partneri daju podršku

02.07.2009 08:18 ZAGREB, 1. srpanj 2009. Hina, Dok zastupnici Hrvatskoga sabora iz redova vladajuće koalicije iznose iznenađenost odlukom Ive Sanadera o ostavci na mjesto predsjednika Vlade, te daju podršku novoj mandatarici Jadranki Kosor, oporbeni zastupnici drže da je nužno potrebno održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a Sanaderovu odluku smatraju bijegom.
Predsjednica zastupničkog Kluba HNS Vesna Pusić smatra da, ako se radi o tome "da to nije manevar za predsjedničke izbore, nego zaista dosadašnji predsjednik Vlade odlazi iz politike", onda vlada koju se sada sastavlja, "s istim koalicijskim partnerima i premijerkom", može biti samo vrlo kratkotrajna, privremena vlada. "Ova zemlja mora ići nakon ovoga na parlamentarne izbore", rekla je Pusić.

Zastupnik nacionalnih manjina Šemso Tanković rekao je novinarima da je prijepodne razgovarao sa Sanaderom koji ga je izvijestio o svojoj odluci. Tanković je potvrdio da je dao podršku za sastavljanje Vlade Jadranki Kosor. Upitan koje je razloge Sanader naveo za ostavku, Tanković je rekao da je spomenuo "određene zdravstvene probleme".

"Objasnio je da je to sve bilo u petoj brzini, a ne može se dugo voziti u petoj brzini. Spomenuo je određene zdravstvene probleme, bolje reći sugestije onih koji su obavili liječnički pregled da ipak uspori, da ode u drugu brzinu", rekao je Tanković.

Čelnik Stranke umirovljenika Silvano Hrelja potvrdio je da će poduprijeti rekonstrukciju vlade, te rekao da je "dosta iznenađen jer nije očekivao ovakve događaje". Drži da je "ovo je vrijeme u kojem je mudro biti suzdržan, jer ćemo tek saznati koji su stvarni razlozi i motivi i što će se događati narednih tjedana". "Razloga za veselje temeljem ove odluke nema ni HDZ, a ni SDP jer primiti ovako vrući krumpir u ruke baš i nije neki dobitak na lutriji", rekao je i dodao da je jedini uvjet njegove stranke za ostanak u koaliciji da ono što je do sada postignuto za umirovljenike "bude i obranjeno".

I Hrelja je novinarima rekao da im je kao razlog ostavke Sanader naveo umor, zasićenost i premor materijala. "Politika troši ljude, ali dozvolite da mislimo da ima još razloga koji će se tek otkriti", rekao je Hrelja navevši kao mogućnost "razočaranost i nedostatak motivacije zbog stanja s Europskom unijom". Upitan o izvanrednim izborima, Hrelja je rekao da će, ako ih bude, njeova stranka podržati. "Mi smo već ranije rekli, ako netko dirne umirovljenička prava, zazivat ćemo izvanredne izbore. Prema tome, nama nije daleka ideja o izvanrednim izborima, ali najprije da vidimo kako će se karte posložiti", rekao je Hrelja.

Zastupnik IDS Damir Kajin Ivi Sanaderu "ne vjeruje ni kad odlazi", te smatra da to nije ništa drugo "nego manevar kako bi se za pet mjeseci ponovno navijestio ovome svom ljubljenom narodu" kandidaturom za predsjednika države. "To je sraman bijeg, sraman odlazak s Markova trga, on koji je svjestan u koje je probleme doveo ovu zemlju. Sanaderu želim da živi 101 godinu, ali želim isto tako vjerovati da je era Ive Sanadera i ovakovog HDZ-a za nama", rekao je.

Kajin također smatra da treba ići u prijevremene predsjedničke izbore jer, kako je rekao, ova zemlja se doista se nalazi pred gospodarskim, socijalnim i društvenim slomom. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić, u izjavi novinarima u saborskim prostorijama HNS-a, citirao je premijerove riječi da 'bavljenje politkom nije služenje samome sebi, nego narodu', te ustvrdio da upravo stoga Sanader ne smije "napustiti brod koji tone".

"Vođa koji je dao ključan doprinos da građane Hrvatske i hrvatski narod dovede do ovakve krize, do kolapsa gospodarskog sustava, funkcioniranja pravne države, ne smije i ne može napustiti brod koji tone i građane u ovakvoj situaciji. To nije vođa", rekao je Čačić koji smatra da se radi o kukavičluku. "To je kukavičluk. To nije patriot. Tu nema isprike", rekao je. "Ako se radi o bolesti onda za to treba imati snage i hrabrosti i snage to izreći, sazvati izvanredne izbore i dati kompetentnu vladu ovoj zemlji", naglasio je.

Za čelnika HSP-a Antu Đapića Sanaderova ostavka je "veliko iznenađenje", a smatra "da se mogu očekivati novi izbori". Nova vlada može neko vrijeme funkcionirati, ali mogu se očekivati i raniji parlamentarni izbori, rekao je Đapić novinarima u telefonskom razgovoru i dodao da se HSP već priprema za predsjedničke, ali i za parlamentarne izbore. Sanaderovu odluku ne gleda "kao bijeg od teške situacije u kojoj zemlja nalazi". "Nisam ga doživio kao čovjeka koji bi bježao od problema, a bili smo ljuti protivnici. Tek treba otkriti motive njegovog odlaska, nije u pitanju samo EU. Tu ima nešto drugo što ne bih htio nagađati", rekao je Đapić.