c S
Dnevne novosti

MVPEI razočaran stupanjem na snagu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH

02.07.2009 08:33 ZAGREB, 1. srpnja 2009.(Hina), Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u srijedu je u priopćenju izrazilo razočaranje današnjim stupanjem na snagu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Bosni i Hercegovini, kojim se teško krše odredbe CEFTA-e i uvode protekcionističke carine na uvoz velikog dijela hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija poziva mjerodavna tijela u BiH da taj zakon promijene i usklade s obvezama koje BiH ima po ugovoru CEFTA-e i tako pridonesu razvoju dobrosusjedske suradnje na obostranu korist, priopćio je MVPEI.

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje bosanskohercegovački parlament prihvatio je 18. lipnja, a već sutradan MVPEI je uputio prosvjednu notu BiH. Tim je zakonom predviđena puna carina na uvoz robe iz više carinskih pristojba za poljoprivredne proizvode podrijetlom iz Hrvatske i Srbije.

Te carinske pristojbe odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država. I Izaslanstvo Europske komisije u BiH još je prije pozvalo vlasti BiH da preispitaju zakon o zaštiti domaće proizvodnje jer je suprotan potpisanu Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.