c S
Dnevne novosti

Vlada predložila oporezivanje dobitaka od igara na sreću

02.07.2009 14:54 ZAGREB, 2. srpnja 2009.Hina, Vlada premijera u ostavci Ive Sanadera s današnje je sjednice Saboru uputila nekoliko zakonskih prijedloga, među njima i izmjene Zakona o PDV-u i novog zakona o igrama na sreću kojima uvodi oporezivanje dobitaka od lutrijskih i igara klađenja viših od 40.000 kuna.
Zakonom, za koji Vlada predlaže da se počne primjenjivati od 1. siječnja 2010. godine, dobici od lutrijskih igara i klađenja od 40.000 do milijun kuna oporezivali bi se s 15 posto, a sa 20 posto dobici viši od milijun kuna.

Zakonski prijedlozi predviđaju i ukidanje PDV-a na lutrijske igre i umjesto toga uvodi naknada od 10 posto ukupna vrijednost prodanih srećki. Novine su uz ostalo vezane i uz godišnje naknade za priređivače igara na sreću i internet klađenje, garancija banke za kladionice vezuje uz ostvareni promet.

Ministar financija Ivan Šuker procjenjuje kako će se izmjenama iznos koji se igara na sreću usmjerava prema Hrvatskom olimpijskom odboru, programe borbi protiv ovisnosti, socijalne i kulturne programe već u idućoj godini povećati za oko 50 milijuna.

Koliko bi pak nove naknade i porezi od igara na sreću mogle donijeti državnom proračunu, kaže, ne može se točno predvidjeti s obzirom da je teško procijeniti kako će se u situaciji krize kretati prihodi od tih igara.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o PDV-u koje su vezane uz usklađivanje tog zakona s europskim standardima. Predviđeno je primjerice ukidanje odredbe o paušalnom oporezivanju 30 posto troškova za osobni prijevoz i 70 posto troškova za reprezentaciju i umjesto toga će se prilikom odbijanja pretporeza ti troškovi odbiti u iznosu 30, odnosno 70 posto. Izmjenama su vezane i uz porezno oslobođenje bez prava na odbitak pretporeza za određene bankarske, odnosno financijske i usluge osiguranja, oporezivanje isporuka inozemnih poduzetnika koji će, ako nemaju sjedište, poslovnu jedinicu, morati imenovati poreznog zastupnika u Hrvatskoj, itd.

Šuker posebno ističe da se izmjenama rješava i stari problem pretplate za djelatnost javnog radija i televizije na koju se ne plaća PDV. Najavio je da će se u drugom koraku raspravljati o stopama i međustopama za što će se pokušati ishoditi prijelazno razdoblje. Pokušat ćemo ishoditi prijelazno razdoblje nekog duljeg roka, rekao je Šuker.

Vlada se suglasila i sa sklapanjem ugovora kojim bi HBOR od Svjetske banke dobio zajam od sto milijuna eura za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva. U završnoj su fazi pregovori o još jednom takvom kreditu te da je zajedno s ranijim kreditima za HBOR osigurano 500 milijuna eura kojima će se pomoći gospodarstvenicima u teškim vremenima, kazao je Šuker.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog novog zakona o poštanskim uslugama, područje koje očekuje potpuna liberalizacija tržišta. Uspjeli smo ishoditi odgodu potpune liberalizacije tog tržišta do 31. prosinca 2012. godine, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Državni javni operator do tada bi trebao biti spreman za potpunu liberalizaciju, rekao je Kalmeta.

Saboru je Vlada uputila i prijedlog novog zakona o elektroničkim medijima koji uz ostalo omogućuje i davanje koncesija za specijalizirane televizijske i radio kanale. Vlada je utvrdila i prijedlog Nacionalnog programa protuminskog djelovanja te prihvatila Nacionalni program za mlade za naredne četiri godine. Program, ističe potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, predviđa konkretne mjere u nizu resora, među kojima je i subvencioniranje zapošljavanja i poduzetništva mladih.