c S
Dnevne novosti

Sabor izglasao izmjene zakona o vladi i djelokrugu tijela državne uprave

03.07.2009 08:04 ZAGREB, 2. srpanj 2009.Hina, Sabor je večeras izmijenio zakone o Vladi te o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave kojima se omogućava rad tehničke vlade, te se osnova novo ministarstvo - Ministarstvo uprave.
Na temelju izmijenjenog zakona o Vladi omogućuje se rad tehničke vlade do imenovanja novog premijera, odnosno premijerke i potvrđivanja nove vlade u Saboru, a nakon što Predsjednik Republike da mandat novom mandataru.

Državni tajnik Antun Palarić objasnio je da se time onemogućava pravna praznina i sprječava tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade, da nema tko upravljati zemljom.

Po ranijim odredbama, ako Sabor prihvati ostavku premijera, raspušta i vladu. Izmjenama zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave s radom prestaje Središnji državni ured za upravu, a osniva se Ministarstvo uprave. Palarić je naglasio da će se tim izmjenama učinkovitije provoditi reforme državne uprave, povezane s pregovorima o pristupanju EU, te bolje nadzirati rad tijela državne uprave.