c S
Dnevne novosti

Mladim poljoprivrednicima 57,5 milijuna kuna

05.07.2019 07:10 ZAGREB, 4. srpnja 2019. (Hina), Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u četvrtak sa 196 mladih poljoprivrednika ugovore ukupno vrijedne 57,5 milijuna kuna.
Riječ je ugovorima s trećeg natječaja iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 6.1.1 "Potpora mladim poljoprivrednicima“. 

Svrha natječaja je generacijska obnova, odnosno pomoć mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelji/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja čime se dodatno motivira mlade poljoprivrednike da ostanu na ruralnom prostoru i razvijaju svoje poslovanje.

Korisnici potpore su osobe između 18 i 40 godina, koje imaju odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i koje su prvi put postavljene kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini u rasponu od 8.000 do 49.999 eura, a potpora iznosi do 100 posto vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do 50.000 eura po korisniku.

Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je istaknuo kako je povećana alokacija za treći natječaj za 165 milijuna kuna, pa su ovi mladi poljoprivrednici koji su prvotno bili "ispod crte“, danas ipak dobili potrebna sredstva potpore.

"Velika zainteresiranost i činjenica da je ovo mjera kojom želimo osigurati budućnost naše poljoprivrede i sela generacijskom obnovom, zahtijevala je dodatni poticaj i on je opravdan" kazao je.

Iz Ministarstva napominju kako je slijedom dosadašnjih triju natječaja do danas isplaćeno ukupno 233 milijuna kuna za više od tisuću mladih poljoprivrednika.