c S
Dnevne novosti

HDZ u subotu bira novo vodstvo

03.07.2009 08:11 ZAGREB, 2. srpnja 2009.(Hina), Izvještajni sabor kojim je HDZ u subotu trebao obilježiti 20 godina svog djelovanja pretvorio se u izborni sabor, na kojemu bi izaslanici trebali prihvatiti ostavku predsjednika stranke Ive Sanadera, promijeniti stranački Statut te izabrati novog predsjednika i vodstvo stranke.
"Istina je da u Statutu piše da se nakon odlaska predsjednika saziva sabor koji bira novog predsjednika, no kako smo mi već imali organiziran izvještajni sabor, smatrali smo da je skupo i neracionalno sazivati novi. Odlučili smo da ovaj iz manifestnog događanja preraste i u radni", objasnio je glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak novinarima u Hrvatskom saboru.

Po predviđenom dnevnom redu, Sanader će se izaslanicima obratiti dva puta. U manifestnom dijelu govorit će o 20. godišnjici HDZ-a, a potom će u radnom dijelu obrazložiti ostavku. Rasprava o Sanaderovoj ostavci nije predviđena, jer će stranka o tome raspravljati ranije, na sjednicama županijskih odbora koji se održavaju ovih dana.

"Ako neka organizacija bude imala prigovor, moći će ga iznijeti, ali očekujemo da sve prođe u redu", rekao je Jarnjak. Novo vodstvo izaslanici će prvi put izabrati dizanjem ruku, a ne tajnim glasovanjem, kako su ranije činili. Jarnjak je objasnio da će na ulazu u zagrebačku Arenu biti automati na kojima će se delegati identificirati karticama. "Automati će utvrditi broj delegata, i to je to", rekao je.

Na pitanje kako će se ručno prebrojati deset tisuća glasova, Jarnjak je odgovorio kako očekuje neupitnu većinu. "Smatramo da će sve to biti u redu, ali imamo brojače, koji će svaki biti zadužen za svoj kvart", rekao je Jarnjak. Izvijestio je da je Predsjedništvo HDZ-a, sukladno Statutu, donijelo Postupovnik po kojemu će se provesti izborni sabor, a kojim je, među ostalim, utvrđeno da će pravo glasa imati oko četiri tisuće izaslanika s prošlog izbornog sabora, ali i oni koji su izabrani za planirani izvještajni sabor.

Novom predsjednicom HDZ-a trebala bi postati sadašnja zamjenica predsjednika Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, a izmjenama Statuta ponovno bi se uvela i funkcija potpredsjednika stranke, koju bi obnašali Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta. Jarnjaka bi na dužnosti glavnog tajnika HDZ-a trebao zamijeniti Branko Bačić.