c S
Dnevne novosti

Pahor želi da nova hrvatska vlada bude imenovana što prije

03.07.2009 08:21 LJUBLJANA, 2. srpnja 2009.(Hina), Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak je izjavio da želi obnoviti dijalog s novom hrvatskom vladom čim bude imenovana pošto je dosadašnji predsjednik vlade Ivo Sanader dao ostavku.
"Ostavka premijera Ive Sanadera unutarnje je hrvatsko pitanje u koji se Slovenija neće miješati. Nadamo se da će nova vlada biti imenovana što prije, kako bi se opet uspostavio dijalog", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice slovenske vlade, zamoljen da komentira odnose sa susjednom državom.

"Želimo da zaplet u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, koji je posljedica prijeporne dokumentacije s prejudiciranjem granice, što prije riješi kako bi se naši odnosi učvrstili na novoj i višoj razini", izjavio je Pahor.

Odnose s Hrvatskom komentirao je i član vlade, predsjednik koalicijske stranke Zares Gregor Golobič, rekavši da su u hrvatskoj politici gledišta o problemu "sporne" pristupne dokumentacije različita te da bi Slovenija pozdravila odluku o povlačenju prijepornih zemljovida iz dokumenata poslanih u Bruxelles ako bi se to dogodilo.

Pahor je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade odbacio usporedbu o političkim prilikama u Sloveniji i Hrvatskoj, rekavši da osobno ne razmišlja o ostavci zbog gospodarskog stanja zemlje. "Slovenija nije pred bankrotom niti ću ja dati ostavku", rekao je Pahor na novinarske upite o nekim tvrdnjama bivšeg premijera Janeza Janše.

Janša je novinarima u četvrtak komentirao ostavku Ive Sanadera, rekavši da je njome iznenađen, te da će "prestrukturiranje" u hrvatskoj politici nakon Sanadera uzrokovati zastoj u rješavanju bilateralnih pitanja, ali i kašnjenje ulaska Hrvatske u EU. A na upit vjeruje li da je Sanader dao ostavku "zato što je Hrvatska pred bankrotom", Janša je rekao da bi tada "pred bankrotom" bila i Slovenija zbog vrlo sličnih pokazatelja o padu proizvodnje, BDP-a i zaduženosti u vrijeme financijske i gospodarske krize.

Bivši predsjednik slovenske vlade i čelnik najjače oporbene stranke smatra da Pahorova vlada presporo reagira na krizu zbog čega će na jesen biti potrebne radikalnije mjere koje se pravodobnim reakcijama moglo izbjeći.