c S
Dnevne novosti

Rijeka: Bespovratnih 5,7 milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu zone Bodulovo

10.07.2019 07:30 RIJEKA, 9. srpnja 2019. (Hina) - Potpisan je ugovor za izgradnju komunalne infrastrukture poduzetničke zone Bodulovo, na osnovi kojega će Grad Rijeka dobiti bespovratnih 5,7 milijuna kuna iz europskih fondova, izvijestio je u utorak riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ostatak novca za projekt vrijedan 11 milijuna kuna bit će osiguran iz gradskog proračuna, rekao je Obersnel na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, natječaj za izvođače radova se priprema i bit će raspisan potkraj ljeta, a uređenje infrastrukture odnosi se na izgradnju odgovarajućih cesta i podjelu Bodulova na parcele veličine od 1000 do 8500 četvornih metara, koje će biti na raspolaganju poduzetnicima.

Obersnel je dodao kako je u kontekstu povlačenja novca iz EU fondova Grad Rijeka izuzetno uspješan, pa je do sada, zajedno s gradskim trgovačkim i komunalnim društvima, ugovoreno 1,5 milijardi kuna za različite europske projekte.

Gradonačelnik je ocijenio da je Rijeka kao turistička destinacija sve atraktivnija, pa se već sada, za razliku od mnogih drugih sredina, bilježe izvrsni turistički rezultati.

U Rijeci je u prvih šest mjeseci bilo 11 posto više turista te je ostvareno 24 posto više noćenja. Najviše noćenja ostvarili su državljani Italije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Mađarske, Francuske. Dominira privatni smještaj, ali se očekuje da će sljedeće godine u hotelima biti više gostiju, primjerice otvaranjem hotela Hilton na Kostabeli, kazao je.

Obersnel je upozorio da nad Brodogradilištem 3. maj još uvijek visi mač stečaja. Zahvaljujući pozitivnoj ulozi i naporima direktora Edija Kučana te uz veliku potporu i razumijevanje sindikata, čini se sve da se stečaj ne dogodi i proizvodnja nastavi, rekao je.Istaknuo je da su održani razgovori s brodovlasnicima koji su spremni dovršiti brodove u 3. maju ili ugovoriti  nove gradnje.

Da bi se to dogodilo, potrebna su određena sredstava ili barem jamstva za koje očekujem da ih riješi Ministarstvo gospodarstva ili Vlada, naglasio je Obersnel koji vjeruje da će se to i dogoditi, a stečaj izbjeći.

Gradonačelnik je najavio dodatno uređenje Mosta branitelja do jeseni. Osim hortikulturnog uređenja postavit će se dodatni elementi na kojima će biti upisana imena 206 branitelja iz Rijeke i okolnih gradova i općina,  koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Radovi su vrijedni 750.000 kuna, od kojih 660.000 kuna osigurava Grad Rijeka, a Ministarstvo branitelja 90.000 kuna.