c S
Dnevne novosti

Sabor: u nabavci vojnih kamiona nije bilo nezakonitosti

03.07.2009 14:54 ZAGREB, 3. srpnja 2009. Hina, Hrvatski sabor prihvatio je danas Izvješće o radu istražnog povjerenstva za nabavku vojnih kamiona u prosincu 2004., i to ono koje su sastavili članovi povjerenstva iz vladajuće većine (HDZ i HSS), a po kojemu u nabavci kamiona nije bilo nikakvih nezakonitosti niti je oštećen državni proračun.
Za takvo izvješće, koje oporbeni članovi povjerenstva (HDZ i HSS) nisu prihvatili već su podnijeli izdvojeno mišljenje, glasovala su 72 zastupnika vladajuće koalicije, protiv je bilo 27 oporbenjaka, a dva su zastupnika bila suzdržana.

U izvješću stoji da je istražno povjerenstvo, nakon analize svih relevantnih dokumenata i iskaza svjedoka, zaključilo da u nabavci kamiona za MORH nije bilo nezakonitih radnji niti je oštećen državni proračun, već da su izborom i brojem nabavljenih vozila ispunjeni partnerski ciljevi NATO-a.

HDZ-ovci su u saborskoj raspravi početkom ovoga tjedna isticali i da je "afera kamioni" izmišljena, a bivši ministar obrane Berislav Rončević, kojega je oporba prozivala da je pogodovao da posao s MORH-om dobije tvrtka Eurokamioni, iako njezina ponuda nije bila najpovoljnija, neutemeljeno optužen i oklevetan.

Stav je vladajućih i da je nabavka 39 vojnih kamiona samo dio Rončevićevih zasluga za ispunjavanje NATO standarda i za ulazak Hrvatske u taj obrambeni savez. Oporbeni članovi odbora uzvraćali su, pak, optužbama da parlamentarna većina želi prikriti istinu o spornoj nabavci vojnih kamiona, odnosno činjenicu da je time što je izravnom pogodbom sklopljen ugovor s tvrtkom Eurokamioni, iako nije imala najpovoljniju ponudu, državni proračun oštećen za više od 14 milijuna kuna.