c S
Dnevne novosti

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

22.07.2019 07:15 ZAGREB, 19. srpnja 2019. (Hina) - Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.
"Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema", rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi.

Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak. "Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše", rekao je premijer. "Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu", naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika. 

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, "što je jasan politički stav"."To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj", zaključio je premijer.