c S
Dnevne novosti

Predsjednik Mesić dao mandat Jadranki Kosor

06.07.2009 08:07 ZAGREB, 3. srpanj 2009.Hina, Nova mandatarka vlade Jadranka Kosor izjavila je večeras kako će, uz rebalans državnog proračuna, jedan od glavnih zadataka vlade biti pronalaženje novih putova za izlazak iz krize, dodatno jačanje gospodarstva, nastavak svih reformi te snažna borba protiv korupcije, kao i pronalazak izlaska iz krize vezano uz blokadu pregovora za ulazak u EU.
Predsjednik Stjepan Mesić temeljem ustavnih ovlasti Jadranki Kosor uručio je mandat nakon što mu je ona podastrla dokaz da ima potporu većine saborskih zastupnika. Naglasio je kako se od ovog trenutka težište odgovornosti prenosi na HDZ, na stranke koje jesu ili odluče biti njezini koalicijski partneri i, u kranjoj liniji, na Hrvatski sabor, te rekao kako očekuje da nova vlada nastavi voditi vrlo jasnu i odlučnu proeuropsku politiku.

Bilo koja hrvatska vlada pod vodstvom bilo kojeg premijera, bez ikakvih rezervi - "ako" i "kada" - mora nastaviti započete reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, punu suradnju s Haaškim sudom, provođenje politike poštivanja i provođenja ljudskih i manjinskih prava i dovršiti proces povratka svih izbjeglih i prognanih, istaknuo je. Naglasio je također da ni jedna buduća hrvatska vlada ne smije otvoriti prostor sumnji da odstupa od antifašističkih temelja ove države.

Zahvalivši na mandatu koji joj je dao, Kosor je rekla da "potpisuje od prve do zadnje riječi" očekivanja koja je izrazio predsjednik Mesić. "To će biti svakako temelj i uporište rada vlade u sljedećem razdoblju", rekla je. "Mogu reći da ćemo mi svi odmah nakon što dobijemo povjerenje, svi ministri i ministrice ove vlade, započeti važne poslove koji su pred nama", rekla je Kosor i izrazila nadu da će nova vlada biti formirana u ponedjeljak.

Naglasila je da će prvi od poslova koji će nova vlada "pokrenuti i dovršiti biti rebalans državnog proračuna". "Smatramo to nužnim poslom koji moramo obaviti u ovom trenutku", rekla je. Nova vlada svakako će raditi na pronalaženju novih putova za izlazak iz krize, dodatnom jačanju gospodarstva, apsolutno na nastavku svih reformi, rekla je Kosor uključivši u tom i reformu državne uporave. Naglasila je i "iznimno snažnu, bez odlaganja, borbu protiv korupcije i provođenje svih projekata koji su zacrtani u programu".

Najavila je pritom da će program koalicijske vlade biti "revidiran s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo". "Jedan od najvažnijih stupova rada vlade bit će pronalazak izlaska iz krize vezano uz blokadu hrvatskih pregovora za ulazak u EU", nastavila je Kosor i izrazila nadu da će, kako je rekla, unatoč svim poteškoćama naš posao što se toga tiče završiti do kraja godine, navevši pritom donošenje svih reformi, zakona i podzakonskih akata i "svega što je potrebno da bismo se prilagodili zakonodavstvu EU".

"Vjerujem da ćemo uskoro, u mandatu švedskog predsjedanja uspjeti deblokirati pregovore", rekla je Kosor. Zahvalila je predsjedniku Mesiću na ukazanom povjerenju i rekla da će se truditi opravdati to povjerenje, te služiti narodu i svim građanima i građankama.