c S
Dnevne novosti

Zemlje članice EU-a trebaju do 26. kolovoza predložiti kandidate za povjerenike Komisije

23.07.2019 07:15 BRUXELLES, 22. srpnja 2019. (Hina) - Zemlje članice Europske unije imaju rok do 26. kolovoza da predlože novoj predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen svoje kandidate za povjerenike.

Do sada je 15 od 28 zemalja članica objavilo imena svojih kandidata za europske povjerenike, a predsjednica Von der Leyen želi imati kandidate do 26. kolovoza, doznaje se u ponedjeljak u Bruxellesu.  Iz hrvatske Vlade se doznaje da će do željenog roka, 26. kolovoza odlučiti koga će predložiti za povjerenika ili povjerenicu.  

Ursula von der Leyen sastavlja novu Komisiju u kojoj svaka zemlja članica ima po jednog člana, a da pritom ne zna sa sigurnošću hoće li ih biti  28 ili 27. Iako bi Velika Britanija trebala napustiti EU 31. listopada, dan prije nego što nova Komisija preuzme dužnost, još uvijek nije sigurno da će se to i dogoditi.  

Nova predsjednica Komisije htjela bi imati jednak broj muškaraca i žena u svojoj ekipi, što se čini nemogućom misijom. Četiri mjesta u Komisiji su već zadana i tu postoji muško-ženski paritet. Europsko vijeće je kod izbora Ursule von der Leyen za predsjednicu, obećalo potpredsjednička mjesta najvišeg ranga Nizozemcu Fransu Timmermansu i Dankinji Margrethe Vestager. Četvrti zadani član je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borell.  

Osim same predsjednice Von der Leyen i Vestager, države članice do sada su kandidirale još samo tri žene, a već je 15 zemalja članica objavilo imena svojih kandidata. Da bi dobila paritet od preostalih 13 zemalja članica, njih barem devet trebalo bi kandidarati žene, što je teško očekivati.   

Von der Leyen je izrazila želju da joj svaka zemlja članica pošalje po dva kandidata, jednu ženu i jednog muškarca, ali do sada nijedna članica to nije poslušala. Nova predsjednica će koristiti taktiku "batine i mrkve" - one zemlje koje kandidiraju ženu imat će puno veće izglede da dobiju resor u Europskoj komisiji koji žele.  

Osim muško-ženske ravnoteže, Von der Leyen će morati voditi računa i o zemljopisnoj ravnoteži budući da su članice iz srednje i istočne Europe ostale kratkih rukava pri raspodjeli ključnih pozicija. U svakom slučaju, predsjednici Europske komisije su pri izboru njezine ekipe prilično vezane ruke. Ona ne može imenovati nikoga mimo volje zemalja članica, može samo apelirati i tražiti nove kandidate ili kandidatkinje kako bi dobila tim kakav želi.

Članovi Komisije moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koja će se održati u rujnu. Glasovanje o cijeloj Komisiji predviđeno je za listopad.