c S
Dnevne novosti

Francuska i dalje protiv Turske u EU-u

06.07.2009 08:11 STOCKHOLM, 3. srpnja 2009.(Hina/dpa), Francuska se i dalje protivi ulasku Turske u Europsku uniju (EU), izjavio je u petak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u tijeku posjeta Švedskoj.
Sarkozy je prvi predsjednik neke države kojeg ugošćuje premijer Fredrik Reinfeldt pošto je Švedska u srijedu preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom. Turska je pregovore o članstvu počela 2005., ali Francuska i Njemačka se oštro protive da joj se dopusti pristup među 27 članica, predlažući umjesto punopravna članstva "povlašteno partnerstvo".

Između dviju strana počeli su pregovori o 11 od 35 poglavlja. Sarkozy tvrdi da se Francuska ne protivi otvaranju novih poglavlja s Ankarom te da Turska i dalje ostaje "most između istoka i zapada".

Švedski ministar vanjskih poslova Karl Bildt otvoreno je najavljivao da će se Švedska zalagati za punopravno članstvo Turske u EU. Premijer Reinfeldt je nakon sastanka sa Sarkozyjem objavio da se glasovanje u Europskom parlamentu o drugom mandatu Josea Manuela Barrosa na čelu Europske komisije odgađa za jesen. Glasovanje je prvotno bilo najavljeno za sljedeći tjedan u Strasbourgu.