c S
Dnevne novosti

Jadranka Kosor nova predsjednica HDZ-a

06.07.2009 08:16 ZAGREB, 4. srpnja 2009.Hina, Jadranka Kosor nova je predsjednica HDZ-a, jednoglasno je danas odlučilo devet tisuća stranačkih izaslanika na Općem saboru HDZ-a, koji su njezina prethodnika Ivu Sanadera imenovali počasnim predsjednikom.
Darko Milinović izabran je za zamjenika predsjednice HDZ-a, a izabrano je i šest potpredsjednika - Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Petar Čobanković.

Sanader je u svom oproštajnom govoru, koji je prethodio izborima, pozvao članstvo da novoj predsjednici pruži punu potporu, ističući kako će uvijek ostati uz stranku. "Bit ću počasni predsjednik koji će biti uvijek tu za stranku, jer ste vi moja obitelj", poručio je.

Ponovio je kako je odradio svoju dionicu na čelu stranke, da je došlo vrijeme za novoga lidera, ali i to kako ne isključuje mogućnost povratka u aktivnu politiku. "U ovih 20 godina donosio sam razne odluke, uvijek ste mi vjerovali, vjerujte mi i sada, poručio je HDZ-ovcima, ističući da su interesi države iznad njegove karijere.

Sanader je naglasio kako Jadranki Kosor ostavlja najjaču hrvatsku stranku, s najvjernijim članstvom i velikim uspjesima, poručivši da mu je bila čast voditi takvu stranku, uvjeren u pobjedu i na idućim parlamentarnim izborima. Ponovio je i kako je jedan od razloga njegova povlačenja poruka Europi da se drži svojih načela i vrijednosti te prekine slovensku blokadu hrvatskih pregovora o članstvu u EU, što je dočekano dugotrajnim pljeskom.

"Tražimo od Europske unije da prekine ovu blokadu, ovaj suludi teatar koji je Slovenija pokušala napraviti i oko našeg ulaska u NATO. Europa nema budućnosti ako se ne prisvijeste vrijednosti europskog ujedinjenja", poručio je Sanader.

Hrvatskoj javnosti poručio je da će se HDZ i dalje boriti za europske vrijednosti, "jer su to i naše vrijednosti". "Pozivam europske lidere da što prije riješe blokadu koja nema nikakvog smisla, jer mi od naših stavova i načela nećemo odustati. Nema davanja teritorija, a ima ulaska u EU. To su dva cilja koje ćemo ostvariti", istaknuo je Sanader.

"Poruka Ljubljani iz Arene - vi ni centimetra hrvatskog teritorija nećete dobiti. Druga je poruka - unatoč vašoj neeuropskoj politici, vašoj politici ucjene, nećete uspjeti jer će uspjeti Hrvatska i ući u EU, a za to će na kraju morati glasovati i Slovenija", dodao je.

Osvrčući se na tešku gospodarsku situaciju, Sanader je ponovio kako cijeli svijet proživljava najveću krizu nakon 20-ih godina prošloga stoljeća, da su u pitanju temelji budućnosti i ekonomskog prosperiteta. "To trebaju shvatiti i bankari i poslodavci kada žele staviti profit iznad hrvatskog društva, to trebaju shvatiti sindikati kada traže zaštitu radnih mjesta, studenti kada drugima blokiraju pravo na rad i učenje, poljoprivrednici kada prijete blokadama cesta i graničnih prijelaza", naglasio je Sanader.

Ponovio je i kako je njegov te izbor vrha stranke da Andrija Hebrang bude HDZ-ov kandidat za predsjednika države. "Moraš dobro razmisliti", poručio je Hebrangu, koji je svoju odluku o tome hoće li prihvatiti kandidaturu najavio za kraj ljeta.