c S
Dnevne novosti

OESS razgnjevio Moskvu osudom nacizma i staljinizma

06.07.2009 08:20 VILNIUS , 3. srpnja 2009.(Hina/AFP), Parlamentarna skupština OESS-a uspjela je u petak, tijekom sastanka u Vilniusu, razgnjeviti Moskvu osudom nacizma i staljinizma u istoj rezoluciji, zbog čega je rusko izaslanstvo odbilo o njoj glasovati.
Parlamentarni zastupnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, paneuropske institucije za sigurnost i promicanje prava država, koju tvori 56 zemalja, velikom su većinom prihvatili dokument što su ga predložile Litva i Slovenija, dvije bivše komunističke države.

Rusko izaslanstvo oštro se usprotivilo bilo kakvu pokušaju stavljanja "u isti koš" režima Adolfa Hitlera i Josifa Staljina te prije glasovanja o rezoluciji napustilo dvoranu.

Prije toga neuspješno je pokušalo utjecati na povlačenje dokumenta. "Prihvaćanje te rezolucije znači da je savez 56 zemalja osudio staljinizam, a to je ključno", rekla je litavska parlamentarna zastupnica Vilija Aleknaite-Abramikiene koja je sudjelovala u njezinu sastavljanju.

Skupština se sastoji od 320 članova, od kojih je samo osam glasovalo protiv, a četiri su bila suzdržana.

U rezoluciji, među ostalim, stoji da su "tijekom 20. stoljeća europske zemlje prošle kroz dva velika totalitarna režima, nacizam i staljinizam, iz kojih su proizišli genocidi, kršenja ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti".